Regisztráció és bejelentkezés

Kabin a természetben

Egy kabin, magányos a tájban, vagy épp sokadmagával feszül a környezetben. Vajon milyen felhasználást rejthet magában távol mindentől?

Napjainkban az emberiség már szinte mindent meghódított, behálóztuk a bolygót. Minden irányban és minden területen hódítani akarunk. Alig maradt tiszta érintetlen természeti környezet, ami emberi befolyástól mentes. Ennek következtében még inkább felértékelődött a vad puritán természet, amely sokunk számára csak egy fikcióként létezik. Egyre többekben lázad fel az ősi ösztön, ami a természetbe hív. Kutatásunk során őket helyezzük a fókuszba, a vándor lelkeket, akik a természetbe vágynak menekülni a város zaja elől.

Központi témánk belenyúlni az érintetlen természeti tájba, annak érdekében, hogy egy csepp biztonságot helyezzünk le, egy kis kabint, ami biztos menedéket jelenthet az éjszaka átvészelésére vándorok, túrázók számára.

Ezt a kis két fős építményt távoli természeti tájakon áthaladóknak szánjuk, akik egy két éjszakát töltenek el benne.

A természeti tájat teljes egészében tisztelve, kabinunk egy pici elemként bújik meg, a környező tájra fókuszálva, mivel szeretnénk megragadni az érintetlen természet érzését. Így a kabin minimális alapvető funkcióval van ellátva és csak a nélkülözhetetlen emberi igényeknek tesz eleget. A térhasználatot minimalizáljuk, hogy minél kisebb teret metsszünk ki a számunkra oly fontosnak gondolt környezetből, törekszünk az egyszerűségre. Ehhez egy előregyártott kabint képzelünk el, amely lábakra emelve, formálásában és anyaghasználatában is környezetbarát.

Kabinunk létének feltétele az önellátás, távol minden karbantartástól és fenntartástól. Ezt a leegyszerűsített térhasználattal és funkcióval érjük el. A korszerű technológiákhoz híven a kabin kap egy vezérlő rendszert, amely beengedi az arra járót, továbbá GPS koordináták elérését biztosítja. Tehát ez egy olyan objektum, ami bárhol lehelyezhető, könnyen felállítható, így kiemelt szempont a modularitás és könnyű szállíthatóság.

Azonban mi történik, ha a civilizációhoz közeledve szeretnénk lehelyezni egy ilyen építményt, a természeti és épített környezet határzónájában, ahol egyre növekvő emberi igények és funkciók jelennek meg? Tudjuk e moduláris építményünket sorolással egy nagyobb objektummá formálni, egy nomád szállássá olyan embereknek, akik el szeretnének vonulni egy kis időre? Ebben a léptékben az egy éjszakás kabin kiegészül, igazi élettérré válik biztosítva a mindennapi élet feltételeit akár több embernek, de továbbra is a legpraktikusabb, természetközelibb módon.

Tehát egy olyan kabin létrehozása a célunk, amely önmagában is megállja a helyét, de sorolhatóságával nagyobb léptéket is tud ölteni. Kísérletet teszünk a megfelelő forma megtalálására, amely egy jól működő struktúra részeként is értelmezhető. Célunk, hogy a világot megunt ember eljusson oda, ahova sose gondolta volna, hogy elér.

Jegyzék:

www.thetravelmagazine.net

www.blessthisstuff.com

www.dezeen.com

csatolmány

szerzők

 • Ljavinyec Nina Dominika
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Szendery Csongor
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Máthé Dóra
  tudományos segédmunkatárs, Lakóépülettervezési Tanszék