Regisztráció és bejelentkezés

Kertek alatt

KERTEK ALATT

Az iskolaudvar sokat jelent egy gyerek számára, itt játszik, mozog és találkozik a barátaival. A kert színteret ad érdeklődéseinek, megismeri a környezetét és önmagát. Az élmények és érzések létrejöttéhez inspiratív, hívogató környezetre van szüksége.

A Váci Mihály Katolikus Általános Iskola udvara, habár sporttémában remekül ellátja feladatát, egy újratervezésre vár. A kert pont azoknak nem hívogató, csábító, akiknek a legfontosabb lenne, a diákokat. Nem ideális játék, beszélgetés, események és órák tartására, de ezért ad tökéletes helyszínt friss gondolatok megszületésének.

A „Kertek alatt” azért jön létre, hogy új szerepet és értelmet adjon az iskola udvarának. A pavilon elsősorban osztályteremként funkcionálva, de az oktatás mellett, szabad kreatív foglalkozások, szakkörök, vallási tevékenységek és játék helyszíneként is szolgálna. A rohanó világban iskola után minden diák hazasiet, hogy otthon üljön, de a megfelelő eszközökkel elérhetjük, hogy kint maradjanak a szabadban és a buszmegálló helyett itt bandázzanak. Ezen eszközök közé tartoznak a multifunkcionalitás, akusztika, pedagógia, játékkultúra és környezetvédelem vizsgálata, melyeket fontosnak tartunk a kutatásunk során. Mindezt felülmúlja egy szempont: hogy a gyerekek sajátjuknak érezzék.

Projektünket a helyszín vizsgálásával kezdtük „gyerekszemmel”, szalaggal megjelölték melyek számukra a legkedvesebb helyek. A felmérésből arra jutottunk, hogy kell a gyerekeknek a zöld, nagy igényük van a természetre, az elbújásra a kertek alatt. Ez adja meg gondolatmenetünk alapját, kertek alatt, hisz a tanítás egy fa körül ülve kezdődött.

csatolmány

szerzők

 • Molnár Míra Beáta
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Sipőcz Júlia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Bakó Flóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dankó Zsófia
  egyetemi adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék

helyezés

III. helyezett