Regisztráció és bejelentkezés

Otthon Itthon

A családi ház a hozzá tartozó kerttel, udvarral teljes életteret biztosít a családoknak, hazánkban a legelfogadottabb és legjobban működő lakhatási forma. A családi ház építése hagyományokon nyugszik, régiónként eltérő formát ölt, kifejezi az adott régió kulturális hátterét. Az építés során felhasznált anyagok, különböző szerkezetek, technológiai újítások, valamint az építés jellege is az adott kort tükrözi. Ahogy a társadalom fejlődik és változik, úgy változnak a családi házakkal szemben támasztott követelmények is.

A 60-as években megjelent magyarországi típusterv gyűjtemények azt a célt szolgálták, hogy az építtető számára legmegfelelőbb, átgondolt tervanyagot szolgáltasson a ház építéséhez. A Nemzeti Mintaterv Pályázattal a nyár folyamán találkoztunk és további kutatásra ösztönzött minket a témában.

Alkotásunk során arra keressük a választ, hogy egy típusterv készítésénél hogyan lehet többször megépített szerkezetet gazdaságosan, környezettudatosan, fenntarthatóan létrehozni. Nem egy szokványos tervrajz elkészítése a cél, hanem egy szélesebb társadalmi réteg igényeinek kielégítése. A tervezés során az is lényeges szempont, hogy olyan terv készüljön, amely könnyen adaptálható, ugyanakkor biztosítja a XXI. század kényelmi szolgáltatásait, értve ezalatt a ház flexibilitását, komfortját, helyi építőanyagok felhasználását, melyek a gazdaságosság mellett fejlett megoldásokat nyújthatnak.

szerzők

 • Kelemen Mariann
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Székely Lajos
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Vincze László
  egyetemi docens, Lakóépülettervezési Tanszék