Regisztráció és bejelentkezés

Anyaotthon - Menedék vagy életforma?

Mit tehetnek azok a családok, akik olyan élethelyzetbe kerültek, melyben nem tudják biztosítani a saját és a gyermekük lakhatását? Mivel a gyermekvédelmi törvény kimondja, hogy pusztán a szegénység miatt nem lehet a gyermekeket elszakítani szüleiktől, megoldást kell találni ezen családok helyzetére. Erre szolgál a családok átmeneti otthonának nevezett intézményrendszer.

Gyakori azonban, hogy a gyermekeket édesanyjuk egyedül neveli, ilyen esetben segítségért az Anyaotthonokhoz fordulhatnak. Ezekben a házakban főként munkanélküli, egyedülálló, és gyakran bántalmazott anyák, és gyermekeik lelhetnek átmeneti otthonra. Az anyaotthonok fő célja, hogy biztosítsák ezeknek a gyermekeknek a megfelelő életkörülményeket, azzal a reménnyel, hogy ebben az egy-másfél évben édesanyjuk talpra tud állni, és önállóan is képes lesz eltartani családját.

A lakók között előfordulnak olyanok is, akik még sohasem dolgoztak és nehezen birkóznak meg a mindennapi teendőkkel. A gondozók és a szociális munkások segítségével azonban megtanulják, hogyan boldoguljanak egyedül.

Dolgozatunkban a rendszert, és a már létező példákat vizsgáljuk, ezekből, és az itt dolgozók véleményéből vonjuk le a következtetéseinket, és keressük a megoldást a felmerülő problémákra.

A rendszer fő célja a családok kiemelése rossz szociális helyzetükből, melyre pusztán az otthon biztosítása számukra nem elég. Olyan problémákra is reagálnunk kell, mint például a munkanélküliség, a képzetlenség, a gyermekfelügyelet, vagy a rendszerbe való beleragadás. Foglalkozni szeretnénk az itt élő anyák és gyermekek foglalkoztatásával, elősegíteni egy jó, és egymást segítő közösség kialakulását.Tervezésünk során ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni építészeti döntéseinkkel.

szerzők

 • Szöllősi Fanni
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Duzsik Dorottya Katalin
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dankó Zsófia
  egyetemi adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék