Regisztráció és bejelentkezés

Őszinteség és identitás - Kortárs cseh építészet a kulturális identitás tükrében

A kulturális identitás fogalmának értelmezése a kortárs építészetben egyre inkább előtérbe kerül. Néhány évtized globális eufóriája után, az építészek nagy része rájött, hogy igazán maradandót – elsősorban szellemi értelemben véve – csak a helyi értékeken alapuló gondolkodásmóddal lehet létre hozni.

„Hogyan lehet korszerűvé válni, de ugyanakkor visszatérni az eredethez is, hogyan lehet feltámasztani a múlt szunnyadó civilizációját, és egyúttal részesévé válni az egyetemes civilizációnak: az ellentmondás ebben rejlik.” Paul Ricoeur francia filozófus felvetése ma is lényeges kérdéseket érint. Milyen eredethez kell visszatérni, illetve miért fontos részese lenni egy egyetemes civilizációnak, ha lokális kultúránk mindent megad számunkra, amire szükségünk van?

Megállapítható, hogy a múlthoz való kötődés, nem alapozható csak romantikus nosztalgiára. Fontos, hogy a világ változásaira is reagáljunk, és ezért játszik nagy szerepet az egyetemesség a kultúránkban, hogy el tudjuk helyezni és meg tudjuk határozni saját magunk szerepét és értékeit a világban.

A cseh építészet fő tendenciáinak vizsgálata során kiderül, hogy léteznek a kulturális identitásra épülő kísérletek, amelyek egyetemes értelemben is példamutatóak.

A tanulmány fogalmi körök meghatározását tűzi ki célul, mely mentén az építéshagyomány kultúrája érinthető. Az elemzések a kulturális és gazdasági identitás szemszögéből is vizsgálják e kortárs emlékanyagot.

A kortárs cseh építészet őszinte. A lényeget nem bonyolult elméletekkel fogalmazza meg, hanem magától értetődően kínálja. Logikus és arányos megoldások sorát látjuk, a megelőző korok építészeti hagyományát is felhasználva, amelynek sokszor nem is az esztétika az elsődleges kiindulópontja, hanem maga az életforma, a kultúra.

Referencia:

www.archiweb.cz

Paul Ricoeur: Univerzális civilizáció és nemzeti kultúrák, 1961. In: Kenneth Frampton: A modern építészet kritikai története, 2. kiadás, Terc Kiadó, Budapest, 2009.

csatolmány

szerző

  • Balog Ádám
    építészmérnök tervező
    nappali

konzulens

  • Dr. Vukoszávlyev Zorán
    egyetemi docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

helyezés

I. helyezett