Regisztráció és bejelentkezés

Történelmi környezetben található szocialista építészeti örökségünk kortárs rehabilitációja: A szatmárnémeti Casa de Moda építészeti kontextusának vizsgálata

Történelmi környezetben található szocialista építészeti örökségünk kortárs rehabilitációja: A szatmárnémeti Casa de Moda építészeti kontextusának vizsgálata

A második világháború után kialakult építészet nagy mértékben megváltoztatta a történelemi városok látképét. Egyes településeken a beavatkozások sokszor drasztikus méreteket öltöttek, teljesen megváltoztatva a város építészeti egységét és karakterét. Ez a jelenség nem csak hazánkban, hanem olyan országokban is megfigyelhető, mint Lengyelország, Románia, Ausztria vagy esetleg a második világháború után a keleti blokkhoz tartozó német területek. Kelet-Európa egykori szocialista városépítészete olyan radikális törést okozott a városok folytonosságon alapuló organikus fejlődésében, amely a mai napig érezteti hatását.

Nem történt ez másképpen a Romániában található Szatmárnémetiben sem, ahol számtalanszor találkozhatunk olyan építészeti helyzetekkel, amikor előző korok épületei teljes mértékben figyelmen kívül hagyták az épített környezet sajátosságait és megtörték a város építészeti egységét, ezzel megszakítva az idő múlásával kialakuló linearitást a város szerkezetében és arculatában. Ilyen épület például a történelmi városközpontban található, henger alakú, hét emelet magas, Petre Minde és Alexandru Mateescu által tervezett Casa de Moda épülete, amelyet olyan környezetben hoztak létre, ahol az épületek magassága a bazilika kivételével nem haladja meg a két emeletet, vagy az Adminisztratív Palota, mely uralkodó magasságával átveszi a hangsúlyt a régi városközponttól és egy új, betonnal körülvett teret jelöl ki.

A Szatmárnémetiben kialakult probléma számos városban megfigyelhető, azonban jó néhány település létezik, amelyek sikeresen megoldották és megfelelő választ fogalmaztak meg ezekre az építészeti problémákra. Dolgozatomban a Szatmárnémetiben található Casa de Moda épületének bemutatásával, illetve más, sikeresen rehabilitált épületeknek az elemzésével foglalkozom, ezzel is kihangsúlyozva a városok folytonosságon alapuló organikus fejlődésének fontosságát.

Irodalomjegyzék:

- B.A.C.U. Assocation: Socialist modernism is Romania and the Republic of Moldova. 2017

- Muhi Sándor: Építészet Szatmáron 1. Státus Kiadó, Hírlap Könyvek, 2008

- Muhi Sándor: Építészet Szatmáron 2. Státus Kiadó, Hírlap Könyvek, 2008

csatolmány

szerző

 • Laczka Áron
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Szabó Levente
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék
 • Kronavetter Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék