Regisztráció és bejelentkezés

Kísérlet egy teljesebb életért - A Perbáli Gyermekotthon elemzése

Az építészet rendkívül sokrétű szakma, rengeteg ágazattal és megannyi izgalmas területtel. Miben is merül ki egy építész feladata? Miért és miként vállalhat felelősséget? A szociális építészet egy peremterület, a periféria lakóinak. Manapság egyre többet hallani a hajléktalansággal, mélyszegénységgel foglalkozó projektekről, kezdeményezésekről. Vannak azonban más, kevésbé emlegetett csoportok is.

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint közel félmillió magyar él valamilyen mozgási, érzékszervi vagy mentális sérüléssel, értelmi fogyatékossággal. Ez igen nagy százaléka a társadalomnak, de hol is lehetnek ezek az emberek? A kérdés az utolsó csoportra hatványozottan igaz. Keveset tudunk helyzetükről, életkörülményeikről. Az értelmi sérült személyek állandó felügyeletet igényelnek egészen életük végéig, mivel az állapotuk gyógyíthatatlan. Ezt a feladatot nagyrészt az állam látja el, hiszen a családok anyagi és emberi erőforrása véges. Az ellátás általában vidéki kastélyokban zajlik, hagyományosan kórházi rutin alapján.

A témával először az egyetemen találkoztam, egy tábori tagtoborzó alkalmával. Az építőtábor helyszíne Perbál, pontosabban a Perbáli Gyermekotthon. Az otthon most már javarészt felnőtt értelmi fogyatékosoknak ad lakhelyet, az egészen enyhe esetektől a halmozottan sérültekig. Az épületet két építész, Karácsony Tamás és Janesch Péter tervezte sok évig elkötelezetten, önzetlenül. A projekt 1993-tól 2000-ig futott, azóta folyamatos használatban van, kellő ideje a hiteles elemzéshez. A kezdeményezés egy új megoldást kívánt nyújtani a sérültek elhelyezésére, ami humánusabb és egészségesebb, mindezt a rendszerváltás utáni kaotikus környezetben. Ezzel a dolgozattal szeretném feltárni a program negatív és pozitív eredményeit, többek között a használhatóság, a programalkotás és az épület jelenlegi állapota szempontjából. A kérdés, hogy definiálható-e ez az új épülettípus a jól működő kísérletek elemzése alapján.

Forrás:

http://www.ksh.hu/nepszamlalas/

http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/kitagolas/index.html

Fotó: Máté Albert

csatolmány

szerző

  • Chromicsek Adrienn
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Kemes Balázs
    egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék