Regisztráció és bejelentkezés

"Minden kezdet merész" - kísérleti színház, mint jövőkép a tartály életében

Székesfehérvár történelmi városközpontja és az egyetemi városrész által meghatározott tengely felezőjén található az a barnamezős terület, mely a jelenleg költöző félben lévő Széphő Zrt. tulajdonában van. Itt található meg – több ipari műemlék épülettel együtt – a 20 éve üresen álló pakuratároló, mely tervezésünk fókuszpontja.

Motivációnk, hogy a helyszínen álló épületek hangulatát és értekéit megőrizzük és a múltszázadbeli atmoszférát új, jövőbe mutató funkcióval egészítsük ki, azt remélve, hogy az általunk felvázolt lehetőségnek köszönhetően újra élettel telik meg ez az elhanyagolt terület.

Tervezésünk célja egy aktuális problémára való reagálás, egy alternatív megoldás felkínálása a Színház- és Filmművészeti Egyetemből idén kiváló FreeSZFE Egyesületének. A tervezési terület kiváló lehetőség egy új kezdet, egy új otthon megteremtésének. Az intézmény keretein belül zajló sokszínű oktatás helyszínéül szolgálnának, a területen álló értékes épületek, ahol a hallgatók különböző igényeinek megfelelő körülmények között tudnak reszt venni az oktatásban, alkotásban.

A koncepciónkban szereplő kampusz központi, ikonikus épülete az egykori pakuratároló, amit egy kísérleti színház töltene meg élettel. Az új funkció mozgatórugója az Egyesület hallgatói és oktatói lennének, csakúgy, mint egykor a pakura a város hőellátásának. A tartály remek lehetőséget kínál, olyan színdarabok, előadások rendezésére, amik kiépített színházi körülmények között nem megvalósíthatók. Szándékunk, hogy a tartályt innovatív színpadi térré alakítsuk át, amiben a színházi előadásokat, darabokat más-más aspektusban tudják átélni mind a színészek, a rendezők, mind a közönség.

csatolmány

szerzők

 • Csupász Szabolcs
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Mantuano Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Szabó Levente
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék

helyezés

II. helyezett