Regisztráció és bejelentkezés

Zavar?

Zavar?

szerző: Durányik Fanni, Moór Olívia

konzulens: Balázs Mihály DLA

“Amikor egy növény nem virágzik, akkor a környezetén javítasz és nem magán a növényen.”

-Alexander Den Heijer idézetének fordítása-

Gondoljunk csak bele, hogy nap, mint nap hány emberrel találkozunk. Gondolnánk, hogy közülük mennyien élnek bármiféle spektrumzavarral? Konkrétan minden 59.ember autizmussal él. Kevésnek tűnik ez a szám? Számoljunk csak 10 millió emberrel. Máris érezhető a különbség, ugye? Ennek a közösségnek szeretnénk a munkánkkal segítséget nyújtani.

Célunk egy olyan létesítmény megalkotása, amelyben olyan téri helyzeteket tudnak létrehozni az érintettek, mely számukra a legkomfortosabb.

Tervezési helyszínünk a Budapesten található egykori Lágymányosi kenyérgyár liszttároló silója és annak környezete. Épületünk különlegessége, hogy a megszokott, biztonságosnak ható horizontális irány helyett vertikálisan hangsúlyos. Ezt kihasználva a különböző szinteken különböző érzékszervekre szeretnénk fókuszálni. Az összes emeleten szeretnénk megteremteni a spektrumzavarral elő emberek számára a biztonságot, egy olyan környezetet, ahol minden gátlást elengedve felhőtlenül jól tudják magukat érezni.

“Behajtottak egy szűk és hideg terembe, sokan vagyunk. A mennyezet alacsony. Boldog vagyok! Kettőre süt a nap, s az egyik én vagyok.”

-Kondor Béla: Küszködni lettél-

csatolmány

szerzők

 • Durányik Fanni
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Moór Olívia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Balázs Mihály
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék