Regisztráció és bejelentkezés

Szép formát látni

A köszvényes ajtó szinte sírt, ahogy hosszú-hosszú hónapok után ismét meg kellett mozdulnia. Sikolyára kiszökött egy kevés a felriadt sötétségből. Beléptünk a helyére.

Beléptünk és mind belecsobbantunk az atmoszféra varázsába. Elnyeltek minket az „olyan mint” és az „úgy érzem” kezdetű gondolatok. Fények, szavak, textúrák; képek, hangok, és valami féle borzongás lett úrrá az építészeti lázban égő csapaton. Mind éreztük, hogy ez a tér, na ez igazán, és már neki is estünk volna a pausznak, hogy a galambtetemeket leradírozva valami igézőt álmodjunk az élménybe. Aztán mégse...

Ha sikerül is a silót az érzékelés csodáinak palotájává alakítani, az az atmoszféra, amibe beleszeretett az érzékeny szemlélő elveszik és felváltja egy másik. Hogy értékesebb-e az új, azt talán nem is lehetséges megállapítani.

A vadul áramló terek papírra vetése helyett tehát az atmoszféra megragadására koncentrálunk. Az ehhez használt kaleidoszkópunkba hétköznapi tereken nézünk bele, hogy aztán az érzékelés színes gyöngyei és a szinesztézia tükörrendszere segítségével megkapjuk az asszociatív atmoszféra varázsát.

Csak egy pillanatra elszakadva az allegóriától: a folyamat első részét a szisztematikus elemzés adja, az összes befogadható információ feljegyzése, az érzékelés. Majd ennek feldolgozása a szinesztézia felhasználásával, hiszen többet mond egy olyan fekete, amit már hallunk, és egy olyan felület, amit a nyelvünkön érzünk. A komplex élmény elérése érdekében, viszont el kell szakadnunk a konkrétumoktól, és hasonlítani, viszonyítani, asszociálni, mert csak az ágy alatti szörnytanyán fordulhatott elő efféle vákumos sötétség. Így szőhet a legegyszerűbb mosdófülke is egy egész dimenziót körénk.

Ezt a dimenziót közelítjük meg a saját megragadott atmoszféráinkkal. Gyakoroljuk a befogadását, lejegyezzük és talán az öt érzék mellé egy új módszer színes gyöngyét is bedobhatjuk a kaleidoszkópba.

csatolmány

szerzők

 • Bendicskó Laura
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Hegedűs Eszter
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Tölgyes Viktória
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Fejérdy Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék