Regisztráció és bejelentkezés

Térszekvencia

Az 1901-ben átadott Magyar Királyi Postatakarékpénztár épülete Lechner Ödön életművének egyik legkiemelkedőbb, és a stílus legkiérleltebb alkotása, mely egyben a kor új magyar építészeti formanyelv megtalálásának egy kulcsfontosságú épülete.

Az épület jelentőségének megértéséhez, a beavatkozások és az új használat meghatározásához szükséges megismerni a Postatakarékpénztár múltját és szerepét, hiszen rövid idő alatt vált a magyar gazdasági élet egyik fontos színhelyévé. Új és eddig nem ismert lehetőségeket nyitott a magyar középosztály számára, megváltoztatva ezzel a pénzhez való viszonyukat és a közfelfogást. Ezen folyamatok lebonyolításához biztosított helyszínt a pénztárcsarnok terme, mely a bejárati tengelyre szervezett feltárulásával és bazilikális szerkesztésével erőt, biztonságot és gazdagságot sugallt az oda érkezőknek.

Az akkor korszakalkotónak számító pénztárcsarnok tere és üvegkupola fedése az elmúlt évszázadban jelentősen átalakult, lebontották, formája és szerkezete is megváltozott, ezen kívül a tér további nagymértékű beavatkozásokat szenvedett el. Az akkori reprezentatív terem elvesztette egykori pompáját és kiemelt szerepét, és mára már csak raktárként funkcionál.

A Postatakarékpénztár tereibe, építészeti motívumaiba, mindenkori használatába bele van kódolva a pénzhez való kapcsolódás. Koncepciónk megalkotása során az épület múltjából és a gazdasághoz köthető történetéből indultunk ki, ennek egyfajta korszerű, friss megoldását próbáljuk megtalálni, mai igényekre szabva, olyan új funkciókkal megtöltve, melyek által a nagyobb közeg számára is megnyílnak az eredetileg is közönség- és pénzforgalomra tervezett terek.

Ezekre való tekintettel tervünk elkészítése során nagy figyelmet fordítottunk a pénztárcsarnok és a belső udvarok bizonyos részleteinek visszaállítására, ezek kortárs elemekkel való kiegészítésére, valamint az évtizedek során az épületre rakódott, de mára elavult rétegektől való megtisztításra.

Kiemelt hangsúly került a csarnok és az előtér régi hangulatának visszaadására, illetve a megérkezés fő tengelyére, mely az utcától induló, előtéren és a kupolacsarnokon keresztül a trezorig húzódó térsor, valamint e tengely feltárulásának és végigjárásának élményére.

csatolmány

szerzők

 • Kovács Regina Rebeka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Siska Enikő
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Kronavetter Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék