Regisztráció és bejelentkezés

Szecesszió és Kortárs

A Lechner Ödön és Baumgarten Sándor által tervezett, eredetileg a Magyar Postatakarék épülete Budapest egyik jelentős építészeti és műemléki értéke, melynek kiemelt szerepe van a belváros képének megítélésében.

A szecessziós stílusban tervezett épület az V. kerület egyik legszemrevalóbb épülete, és bár annak idején a takarékosságot kívánta hirdetni, mai szemmel egy kivételesen részletgazdag, érzékeny eleganciával tervezett épületet láthatunk, rengeteg egyedülálló építészeti és esztétikai megoldással. Az épület jellegzetességei Zsolnay Vilmos közreműködésének is köszönhetőek, aki a homlokzat és a tető díszítésében alkotott maradandót.

A turisták által is előszeretettel látogatott épület az évek során több felújításon esett át, többek között az eredeti kupolát az 1920-as években bontották le. A felújítások során inkább a funkcionalitás és a gazdaságosság, mintsem az esztétika és a rekonstrukció volt a fő szempont - ez a szándék a jelenlegi állapotra is rányomta a bélyegét.

Az épület legreprezentatívabb, legtágasabb és jelen helyzetben leginkább felújításra szoruló tere a központi kupolacsarnok, ami egykor pénztárteremként működött, napjainkban viszont bútorraktárként funkcionál.

A tervünk fő szempontja e kupolatér, valamint a hozzá kapcsolódó előcsarnok rekonstrukciója és korszerűsítése, az eredeti értékek visszaállítása és azok kiegészítése kortárs építészeti eszközökkel. A kupolacsarnok és az előtér átalakítása és hangsúlyossá tétele megerősíthetné az épület nívóját. Célunk a Lechner-tervek nagyvonalú, eleganciát sugárzó hangulatának felidézése, visszaadása. A tervezés során a kupolacsarnok funkcióját és belső terét úgy alakítanánk ki, hogy az vendégfogadásra alkalmas és a nyilvánosság számára megnyitható legyen, kiemelt tekintettel a téregyüttes lelkét képző üvegkupolára és annak korszerű újragondolására.

szerzők

 • Burányi Fanni
  Tervező-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Száraz Anna
  Tervező-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Kronavetter Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék