Regisztráció és bejelentkezés

Megbújó történetek

„Ha van valami varázslatos ezen a világon, akkor az az, hogy megpróbáljuk megérteni a másikat, osztozni vele. Tudom, ritkán van kilátás teljes sikerre, de kit érdekel? A fő, hogy megpróbáltuk."

/Mielőtt felkel a Nap c. film/

A városokban tapasztalható az emberek elidegenedése egymástól. Ez az elhatárolódás különösen igaz lehet a sűrűn lakott területeken. Az Óbudai kísérleti lakótelep tervezésénél a lakhatási kísérletezés mellett az elv a minél gyorsabban, minél több lakás teremtése volt. A lakótelepen ma is sokan élnek egymás mellett és a zsúfolt mindennapok miatt kialakulhat az egymásra figyelés hiánya. A járvány időszaka és a velejáró elzártság még jobban ráerősített erre a jelenségre. A kapcsolatok kialakulásához, találkozásokhoz, összejövetelekhez szükség van egy közös térre. A lakótelep egyik sarkában elhagyatottan áll egy különleges építmény. Eredetileg gázfogadó állomásként működött, a gáznyomást csökkentette és gázmennyiséget mérte a közeli lakóházakhoz kapcsolódóan. Később a működésére már nem volt szükség így funkcióját mára elveszítette. Építészeti beavatkozással elkerülhető, hogy további feledésbe merüljön és megfelelő helyszínt nyújthat a szociális interakciók számára.

Karakteres, kis léptékű az épület, mely elsősorban a látványos héjszerkezete miatt ragadja magához a figyelmet. A betonból készült, mégis könnyedséget sugárzó héjszerkezet meghatározó építészeti érték. Az alatta húzódó kör alaprajzú falat kívülről több graffiti alkotás is díszíti, az idetévedő társaságok megörökítették, hogy erre jártak. Az épület báját erősíti, hogy a héjszerkezetet kívülről szinte érintetlenül hagyták mintha egy különleges aura venné körbe. A természet apró gesztusokkal járul a terület hangulatához, a füves terep a fogadóhoz közeledve enyhén megsüllyed. A sötét, elhanyagolt és süllyesztett belső térbe egy ajtó és egy íves lépcső vezet.

A gázfogadó egy üres, a külvilágtól elzárt tér. Emberekre, közösségre van szükség, akik élettel, történetekkel töltik meg a teret, hogy egy vibráló és szerethető hely jöjjön létre. A lakótelepen élők számára egy közösségi tér, egy találkozási pont alakulhat ki ezen a területen. Az értékmegőrzés mellett lényegesnek tartom az értékteremtést is. Az emberi kapcsolataink, a személyes találkozásaink a mai rohanó világban is fontos szerepet töltenek be. A lakók számára egy olyan inspiráló helyet szeretnék létrehozni, ahol a közös motivációk, a közös alkotások és a közös történetek összekötik az embereket. A mindennapi életük részévé válhat és segíthet egy összetartó közösség kialakulásában. Mindenki megtalálhatja a saját kedves részét és tovább vihetik magukkal a fogadóhoz kapcsolódó emlékeiket.

csatolmány

szerző

  • Boros Judit
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Kemes Balázs
    egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék