Regisztráció és bejelentkezés

Közösségi (Gáz)fogadó- Egy elhagyatott épület megmentése

Az óbudai kísérleti lakótelepen álló, azt hajdan kiszolgáló gázfogadó épület jelenleg kihasználatlan. Az építészetileg értékes épület hasznosítását az önkormányzat nem tervezi, el szeretné adni. A tulajdonosváltás feltételezhetően bizonytalanná tenné az épület további sorsát.

A lakótelepnek jelenleg nincs közösségi funkcióval rendelkező épülete, ez az összetartó közösség, de a rendelkezésre álló téri lehetőségek hiányát is jelentheti. A gázfogadó épülete alkalmas kis léptékű közösségi tér kialakítására, amely egyben a lakótelep történetét is be tudná mutatni. A fenntartásáról és használatáról a környező intézmények (iskolák, Vasarely Múzeum, Kiscelli Múzeum, stb.), a telep társasházai és az önkormányzat közösen gondoskodhatna, így teremtve meg a különféle résztvevők közti kommunikáció számára platformot, és a használat többrétegűségét, mely a kikapcsolódástól, a tanuláson keresztül a szórakoztató ismeretszerzésig és a hely emlékezetének ápolásáig terjedhet.

Az épületbe nem egy konkrét szolgáltató egység költözne be, ezáltal a felhasználása flexibilis lehetne.

Tervünk létjogosultságát több forrásból igyekeztünk alátámasztani. Felmérést készítettünk helyi lakosokkal, felvettük a kapcsolatot a helyi újságokkal, hogy pontosabb képet kapjunk azokról a szereplőkről, akik potenciális résztvevői lehetnek a közös használatú helyszín megteremtésének.

Tervünk megvalósításától azt várjuk, hogy egy hiánypótló közösségi tér jöjjön létre. A többrétegű használatból eredően az épületet az emberek magukénak tekintenék, egyfajta találkozó ponttá, a helyi közösségi élet generátorává válna.

csatolmány

szerzők

 • Gál Andrea
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Liber Enikő
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Klobusovszki Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék