Regisztráció és bejelentkezés

Befogadó- Gázfogadóból lelki menedék az óbudai kísérleti lakótelepen

Az óbudai kísérleti lakótelep tervezése során neves építészek mérték össze tudásukat, hogy olyan korszerű épületeket tervezzenek, amelyek egyensúlyt teremtenek a szűkös anyagi források és az élhető környezet között.

A környék egyik ékköve – a gázfogadó könnyed vasbeton héjszerkezete egyszerre futurisztikus és kortalan, az épület azonban mára elveszítette eredeti funkcióját. A kérdés az, hogyan őrizhetjük meg és hasznosíthatjuk tovább az elhagyatott kiszolgáló épületeket és hogyan hívhatjuk fel a figyelmet építészeti értékeikre?

A környéken viszonylag kis területen minden szolgáltatás megtalálható, tehát jól ellátja lakóit, azonban a Vörösvári út felől zavaróan magas a zajszennyezés. Mindenki számára fontos ugyanakkor egy pillanatnyi szünet, hogy ki tudja üríteni az elméjét egy nyugodt helyszínen. Az épületbe lépve a külső zajok és fények elhalványulnak, nyugalom száll az emberre. A kecses betonhéj alatt pedig úgy érezhetjük, mintha egy szentélybe léptünk volna. A tervezett újrahasznosítás erre az érzésre erősít rá: betonfelületek, beszűrődő fények, beszivárgó, csöpögő vizek és vízfelületek elemeit használva alakítanék ki egy olyan tiszta teret, amely nemcsak a telep kiváló építészeinek állít méltó emléket, hanem lehetőséget nyújt néhány perc nyugalomra.

A koncepció az épület külső környezetének rendezése mellett nagy hangsúlyt fektet az új belső környezet pszichológiai vizsgálatára és hangulati tervezésére. A kísérlet az épület nagyobb léptékű modelljén keresztül figyeli az elemek kölcsönhatásait, a fény- és hanghatásokat, az ezáltali hangulati változásokat. A kialakított új atmoszféra kontrasztot állít az állandóság és a folyamatos változás között. A végeredmény egy az eső és napfény által állandóan váltakozó szépségű, újrahasznosított műalkotás, egy emlékhely, amely lelki menedékként is szolgálja az odaérkezőt.

csatolmány

szerző

  • Sajgó-Vormair Orsolya
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Rose Balázs
    doktorandusz, Középülettervezési Tanszék