Regisztráció és bejelentkezés

Az Óbudai Gázfogadótól a Boázó Dagi Fadugóig

A modern építészeti hagyatékokról folytatott diskurzusok sok esetben végeláthatatlan, konszenzus nélküli háborúskodásnak tűnhetnek. Az emberek egy csoportja ezen épületek megmentésén és újradefiniálásán fáradozik, míg a másik oldalon a meg nem értés falaiba ütköznek, és egyetlen megoldásként az épület értékeitől megfosztó újjáépítések vagy a teljes megsemmisítésük, elbontásuk kerülhet csak szóba. Azonban képesek vagyunk-e továbblépni ezen szélmalomharcon, hogy előítéleteinket, berögződéseinket levetkőzve közösen, egymás nézeteit, érveit megismerve és a másik érdekeit is szem előtt tartva gondolkozhassunk el múlton, jelenen és jövőn?

Az Óbudai Gázfogadó az 50-es évek végén épült modernista, héjszerkezetű épület, amely a Kísérleti Lakótelep házait látta el a fűtéshez szükséges gázzal. A képlet egyszerű és sokat látott: a mára már funkcióját vesztett épület jelenleg üresen áll, az Önkormányzat részéről nincsen igény a fenntartására. Az építészek egy része azonban megpróbál a lebontás ellen és a modern örökség továbbéltetésére törekedni, ezzel bővítve azon esetek listáját, ahol a veszélyeztetett épület újragondolásra került.

Az Óbudai Gázfogadó példáján keresztül egy olyan platform létrehozására szeretnénk kísérletet tenni, ahol egy megértésen alapuló együttműködés létre tud jönni, és egy közös nyelvet beszélve együtt gondolkodhatunk a modern örökségről és kínálhatunk alternatívákat a Gázfogadó újjáélesztésére. Online és offline felületeken - plakátok, honlap, személyes beszélgetések során - szeretnénk a környéken élőkkel párbeszédet kezdeményezni, hogy ők is részeseivé váljanak a modern építészetről való elmélkedésnek, felfedezhessék az épületben rejlő értékeket és megoszthassák saját véleményeiket és ötleteiket.

Úgy gondoljuk, hogy a lehetőségek tárháza ha nem is végtelen, de sok jó megoldás létezhet az épület megmentésére, ezért kutatásunk és kísérletünk fő célja nem egy konkrét funkció részletes kidolgozása, hanem a modern hagyatékok körül keringő konfliktushelyzetek enyhítése.

csatolmány

szerzők

 • Baranyai Kata
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Veres Zsuzsanna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Kemes Balázs
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék