Regisztráció és bejelentkezés

köz-tér-háló

köz-tér-háló

A Vajda Péter utcai Evangélikus templom megmaradt, romos állapotú tornyának revitalizációja a 8. kerület építészetileg és társadalmilag is diverz városi szövetének máig megoldatlan problémáját képezi.

Az elárvult, technológiai műemlékvédelem alatt álló torony jelként magasodik ki a látképből. Az Evangélikus Egyház betelepülése a területre értelmezhető a már akkor is jelenlévő szociális problémára nyújtott megoldásként, noha az Egyház intézményként a területen már nincs jelen, a probléma még mindig megoldásra vár. A kiemelkedő tömeg jelzésszerű, mind a templom elhanyagoltságára, mind a társadalom megosztottságra hívja fel a figyelmet.

Célunk egy olyan közösségi tér létrehozása, melynek a környéken jelenlévő szegregátumok megsegítését helyezi a középpontba. A projekt személyközelivé tétele érdekében az érintetteknek lehetőségük nyílna az építés folyamatában részt venni. Az igényekre szabott, könnyen átalakítható és bővíthető tér létrehozása mellett nagyobb hangsúlyt fektetnénk a torony állapotának biztonságosabbá tételére,illetve a balesetvédelemre.

A már elbontott épületrész alaprajzát az egymást követő számos és különböző funkció rétegződése adta. A létesíteni kívánt közösségi tér minden korosztályhoz szól, főként emiatt érezzük szükségesnek a tér változatos használhatóságának lehetőségét. A fent említettek alapján, és a múltra való visszatekintés miatt a tervezés során az évtizedek óta álló épület eredeti alaprajzának vonalait felhasználva alkotnánk meg a környékbelieket kiszolgáló közösségi terünket.

Készítette: Mészáros Dorottya, Polgár Benedek

csatolmány

szerzők

 • Mészáros Dorottya
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Polgár Benedek
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Bartha András Márk DLA
  adjunktus, Középülettervezési Tanszék