Regisztráció és bejelentkezés

Vissza a legElőre

Vissza a legElőre

szerző: Koloszár Ella

konzulens: Szabó Levente DLA, Középülettervezési Tanszék, egyetemi tanár

Nem is olyan régen az emberekben a Hármashatárhegy gondolatára magától megjelent a völgyben legelésző birkanyáj képe. Azóta azonban a helyi ökoszisztéma radikálisan megváltozott.

Az egykor füvet legelő birkák a reptérről eltűntek. A nagyra növő fűben a hatalmas ürge állomány nem tudta biztosítani maga számára a kellő biztonságot, és az egyre több ott sétáló kutya miatt ők is kénytelenek voltak elhagyni a területet. A vitorálzórepülő-forgalom szinte teljesen megszűnt, és így a kihasználatlanul maradt völgyben új szabadidős tevékenységek találtak helyet maguknak. Az egész völgyet, és az azt körülvevő dombokat hatalmas nyugalom járja át, ahol az ember bármikor kikapcsolódhat, és élvezheti a természet közelségét. Ezt rengetegen ki is használják, létrehozva ezzel egy barátságos nyitott sportoló közösséget.

Ha elképzeljük, hogy erre a területre visszaköltözik egy birkanyáj rögtön felmerülhet bennünk a kérdés: hogy férnek össze a felelevenedő múlt elemei a helyükön kialakult új szokásokkal?

Hogyan férnek meg egymás mellett a békésen legelésző birkák, és a póráz nélküli szabadságukat élvező háziállatok? Miként reagálnak majd az állatok a napi testmozgásukat végző biciklistákra, futókra?

Vajon egymásba simulnak az állatok, a természet, az épített környezet és az emberek rétegei, vagy élesen elkülönülnek majd?

Egy birkafarm programjával, és tervezésével azt szeretném megvizsgálni, hogy a megújulás és megőrzés kettősségével visszaállítható-e egy harmonikus ökoszisztéma a Hármashatár-hegy környékére úgy, hogy a közösség számára hasznos, és élvezhető funkciók ne sérüljenek, a javaslatban kiemelt szerepet szánva az elhagyatott egykori hangárépületnek.

irodalomjegyzék:

Elekes Attila – A hármashatárhegyi vitorlázó repülőtér

Agronaplo: Juhtartás alapjai, https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2001/8/allattenyesztes/juhtartas-alapjai (utolsó elérés: 2022.09.29.)

Magyar Permakultúra Egyesület: Permakultúrás állattartás, https://permakultura.hu/permakulturas-allattartas-191204/ (utolsó elérés: 2022.09.29.)

Business Wales. Welsh Government: Lamb production and Wales: A holistic enviromental footprint, https://businesswales.gov.wales/farmingconnect/news-and-events/technical-articles/lamb-production-and-wales-holistic-environmental-footprint (utolsó elérés: 2022.09.29.)

SpringerLink: Sustainability of Sheep and Goat Production Systems, https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-16357-4_6 (utolsó elérés: 2022.09.29.)

Drone footage captures sheep herding patterns from above: https://www.youtube.com/watch?v=WA5fqO6LUUQ

csatolmány

szerző

  • Koloszár Ella
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Szabó Levente
    egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék