Regisztráció és bejelentkezés

3D nyomtatás az építészetben

Napjainkban gyakran hallhatunk a három dimenziós nyomtatásról és lehetőségeinek kimeríthetetlen tárházáról. Tanulmányom témája mégis meghökkentő lehet léptékét tekintve.

A University of Southern California professzora, Dr. Bherokh Khoshnevis, kifejlesztette a Contour Crafting-ot, egy olyan szabadalmaztatott gyártási technológiát, mellyel akár huszonnégy óra alatt felépíthetünk egy kétszáz négyzetméteres családi házat. Ez a módszer hatalmas áttörést jelenthet az építőiparban, mely bár jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedekben, megrekedni látszik az előregyártás, a robotizáció egy bizonyos szintjén. Az eljárás alkalmazásával időt és pénzt spórolhatunk, mindezt magasabb minőség és kevesebb szennyező anyag kibocsátása mellett.

Mi több olyan globális problémákra jelenthet megoldást ez a technológia, mint a körülbelül egy milliárd hontalan, illetve nyomornegyedekben élő ember megfelelő életszínvonalának biztosítása új házak által, vagy természeti katasztrófák áldozatainak mihamarabbi otthon teremtése. Ez lehet a kulcsa az emberiség térhódításának is a világűrben, hiszen a robotok előre el tudnák készíteni az élethez szükséges építményeket helyben található anyagokból távvezérléssel.

Szakirodalmi referenciaként a feltalálótól kért dokumentumok, illetve különböző ehhez kapcsolódó cikkek és interjúk, melyek újságokban és videómegosztó portálokon találhatóak meg, szolgálnak. Dolgozatom első felében a Contour Crafting részletes bemutatására törekszem, így a „nyomtató” szerkezetére, a felhasznált anyag összetételére és tulajdonságaira, az építészeti alkalmazásaira és a szoftverre, mely vezérli, térek ki. Ezt követően összevetést készítek a hagyományos építési eljárások és a vizsgált metódus között. Ennek alapját a különböző módszerek erősségei, gyengeségei, lehetőségei, veszélyei, korlátai, gazdasági és környezetvédelmi tényezői alkotják. Végezetül pedig a fejlesztés jelenlegi állásáról, jövőbeni fázisairól, a megoldandó problémákról szólok röviden, kiegészítve ezt a saját elképzeléseimmel, terveimmel a technológiával kapcsolatban.

szerző

  • Illés Anna
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Klujber Róbert
    egyetemi mestertanár, Építéstechnológia és Építésmenedzsment Tanszék