Regisztráció és bejelentkezés

Lebegő formák - New European Bauhaus projekt

Lebegő formák – The New European Bauhaus

A Bauhaus 100 éves évfordulójának apropóján hívták életre a New European Bauhaus nemzetközi projektet. A Bauhaus szellemisége máig kiemelkedő hatást gyakorol a kor társadalmi problémáinak, igényeinek felismerése és ezek megoldása terén. A kézművesség és az ipari gyártás lehetőségeinek összehangolásával, az összművészeti gondolkodás fontosságának hangsúlyozásával, a társadalmi, szociális érzékenység felvállalásával, mindenki számára elérhető korszerű, azaz komfortos és minőségi életterek kialakításának igényével lép fel, humanista értékrendet képvisel. Odafigyel a fenntarthatóságra, a környezet és az ember viszonyára, és az ember-ember kapcsolatára is. Célul tűzi ki a különböző társadalmi rétegek közötti intenzív interakció létrejöttét és hálózatszerű működését.

Az egyik legnagyobb probléma a jelenlegi korban, hogy az emberek nem megélik az életüket, hanem csak túlélni próbálnak. Nem képesek felfedezni a mindennapok apró szépségeit, illetve nem együtt élünk, hanem egymás mellett. Nem is akarjuk megismerni a hozzánk közel lévőket. Korunk másik jellemzője pedig a pazarló életmód. Ezért is fontos, hogy igyekezzünk fenntartható megoldásokat alkalmazni.

Munkámban ezt a kapcsolatot vizsgálom meg és dolgozom fel. A Duna segítségével összekötöm a környező országok kultúráit, melyet egy pop up piac segítségével érek el, amely a vízen úszik és úgy települ ki a különböző vízpari városokban, településeken. Az alap geometriai méretrendem és felhasznált szerkezetem a konténerek tartóváza. Ezek egymáshoz képest elfoglalt viszonya szabadon variálható, akár egymásra is építhető. Erre különböző térkialakítású borításokat tervezek, melyek formái egy téglatest egyszerű geometriai transzformációi során jönnek létre. Az időjárásnak kitett lemezek újrahasznosított anyagból készülnének, mint például PET palackokból vagy ezek kupakjaiból, a belső kialakítás, bútorok, felületek helyi természetes anyagok újrahasznosítása révén jönnek létre, ezeket minden résztvevő ország szabadon dolgozná ki. Ilyen anyag lehetne például az uszadékfa, növényi rost, zúzalék, vagy kagylóhéj. Célom, hogy megismerjük a környező népeket, régiók lakóinak életét, ősi tevékenységeit és kultúráját. Dolgozatomban a pavilonok formáját, mint térgeometriai alkotásokat tervezem, installációkká, ill. funkcionális terekké szervezem. Javaslatot teszek, hogy Magyarország milyen anyagból is alakíthatná ki a piackapszula belső terét.

csatolmány

szerző

  • Czirkó Viktória
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Sebestény Ferenc
    Egyetemi adjunktus, Rajzi és Formaismereti Tanszék