Regisztráció és bejelentkezés

figyel'm

Zirc, a Bakony fővárosa, hétezres lélekszámával a hegység bejárata. A 82-es főút, és az országos kéktúra útvonala is áthalad rajta – szerves része a turizmus, az áthaladó vendégek jelenléte. Könnyen megközelíthető, Veszprém harminc kilométeren belüli vonzáskörzetében fekszik. A város értékei közé tartozik a progresszív gondolkodásmód – ez látszik az épületeken, érezhető a légkörben, a Reguly Antal múzeum falai és a város probléma felvetési képességében is.

A pajták az ősi szalagtelkes település formálódás részesei – nagy múltra tekintenek vissza, centrumban a kiterebélyesedett orsó alakú térrel és egy románkori templommal. Ez a város ősmagja.

A pajták helyzete igen bonyolult és összetett, mind jogi, mind elhelyezkedési szempontból. Az értékük különleges, nagy belmagasságú terekkel, rengeteg lehetőséget magában rejtő elrendezéssel rendelkeznek. A kérdés felvetés egy olyan funkciót keres, amely egyben közösség formáló erejű is, hisz a lakók magántulajdonáról van szó.

A probléma megközelítésében fontos kitétel volt, hogy nem csupán értéket megőrizni, hanem értéket teremteni is szeretnénk. Ennek megközelítésünk szerint kulcsa a gyerekek, akik a jövőt jelentik egy település fejlődése szempontjából. A következő generáció kérdésével mindenképpen foglalkozni kell, főleg egy ennyire főváros centrikus országban. Zirc harminc perces vonzás körzetében nagyságrendileg 70.000 ember él – minden adott ahhoz, hogy a turizmus mellett, más igényeket is kiszolgálhasson a város.

Nagyon sok olyan esettel találkozhatunk, ahol nem a gyerek, nem a tanár és nem a szülő hibája, hogy a gyermek nem tud kiteljesedni az iskolai rendszerben. A tehetséggondozás, speciális igényű gyerekekkel való foglalkozás, ma még nagyon gyerekcipőben jár itthon, a limitált kapacitásról nem is beszélve. Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat a pajta tereit felhasználva.

https://zirc.hu/intezmenyek/neveles-oktatas

A képeket Ludman Dániel készítette: https://www.instagram.com/daniel_ludmann/

csatolmány

szerzők

 • Kun Kristóf
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Dávid Eszter Lili
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Szabó Dávid
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék