Regisztráció és bejelentkezés

Újratöltve

„Amikor a magyar a Bakony szót hallja, nem Nyugat-Magyarországon, a Balaton tavával párhuzamosan húzódó körülbelül százötven kilométeres erdős hegyláncra gondol. A hegységek általában földrajzi helynevek. A Bakony nem az. A Bakony a magyar ember számára és elsősorban mítosz” – vallja Hamvas Béla.

Itt található Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc. Gazdasági és kulturális jelentőségét közel két és fél évszázadon át a ciszterci rend határozta meg. A Bakony fővárosaként és éléskamrájaként, fontos mezőgazdasági és gasztronómiai helyszín.

A település könnyű megközelíthetősége biztosítja a turizmus fejlődését, teret adva számos látnivalónak és szórakozási lehetőségnek, mint például az apátság, a múzeumok vagy a túraútvonalak.

A város legősibb területén, az apátsággal ellentétes oldalon, zártsorú pajtasor húzódik, mely a hely hagyományait őrzi a XVIII. századtól.

Ezen a helyszínen szeretnénk a meglévő épületek identitását megtartva létrehozni egy olyan beavatkozást, amely a város igényeire reflektál, egyensúlyt tartva a régi és új építészeti elemek között.

Tervünk törekszik a terület meghatározó elemeinek, a pajtáknak úgy adni új funkciót, újrahasznosítva azokat, hogy összhangban maradjanak a környék hangulatával valamint a hagyományos szerkezet és a kortárs működés között szerves kapcsolat alakuljon ki.

Ezen harmónia létrehozása mellett célunk egy olyan revitalizációs lépés, mely kontrasztot jelent a letisztult, modern belső és a nagy múlttal rendelkező épületek történelmi arculata közt.

Referencia, forrás:

Hamvas Béla: A magyar Hüperion II. - Bakony, Medio Kiadó Kft, 1942, 177-201.old.

Illés Ferenc: Zirc múltja és újjászületése, Honismeret, 2007. (35. évf.) 3. sz. 66-68. old.

Istvánfi Gyula: Az építészet története - Őskor. Népi építészet, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1997, 191-243. old.

https://divisare.com/projects/155235-2tr-architettura-Restauro-della-ex-chiesa-S-Antonio-e-degli-orti-del-convento-delle-Clarisse-a-Santa-Fiora

csatolmány

szerzők

 • Gyömbér Viktória
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Ferenczi Natália
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Szabó Dávid
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék