Regisztráció és bejelentkezés

Még pár órácska...

Rekonstrukció vagy Revitalizáció.

Revitalizáció vagy Rehabilitáció.

Hol a határ egy meglévő állapot védelme és egy új konstruálása között? Mi megőrzésre méltó érték, és mennyi a felelőssége az építésznek ennek megítélésében? Hogyan cselekedhetünk egy szerves egységet alkotó, de mégis elaprózódott magántulajdonban lévő kulturális emlék kérdésében?

Munkánkban a kihasználatlan zirci mezőgazdasági épületek helyzetére keresünk megoldásokat, lehetőségeket, a beavatkozás mértékének megfontolásával. Igyekszünk adekvát építészeti eszközt találni több privát objektum közösségi térré való átalakítására egy koncepció mentén.

A helyszín és légkör ismeretére, majd a problémakör alapos vizsgálatára támaszkodva szeretnénk a kialakult végtelenül izgalmas és lehetőségekkel teli szituációra reagálni olyan módon, ami a helyi sajátos körülmények között is megvalósítható, melyeken nem célunk változtatni. Bár a telkek újrafelosztásának jelensége, és a mezőgazdasági területek csökkenése nagy mértékű, még mindig jelentős számban vannak, akik a hagyományos művelést képviselik, amelynek eszközei a szóban forgó pajták.

Zirc földrajzi fekvéséből adódóan tranzitzónának számít, aminek különleges és nehézségekkel járó jelenségeivel is szeretnénk foglalkozni. Az ideérkezők mindössze pár órát töltenek el a városban, amit a kihasználatlan pajták helyreállításával tervezünk meghosszabbítani.

A pajtasor számunkra lehetősége egy olyan platformnak, ami mind a helyiek, mind a városon átutazók számára egy hasznos és vonzó komplex egység. Fő szempontunk nem konkrét funkciók köré szerveződő terek konstruálása, hanem az épületek jelenlegi közegét kihangsúlyozva egy szabadon értelmezhető közösségi tér, a település gasztronómiai oldalát nyomatékosítva, a helyi termelői érdekek figyelembevételével és bevonásával. Továbbá fontos, hogy befogadóképessége lehetővé tegye a régióban várható turisztikai forgalom növekedésének való megfelelést is.

A végeredmény így Zirc város kulturális, idegenforgalmi rendezvényeinek és mindennapi életének egy alapelemévé válhat. Ehhez hasonló pajtasorok a Bakony egész területén jellemzőek, ebből kifolyólag egy lehetséges kihasználási formává válhat más közösségek számára is.

Célunk egy olyan kis léptékű beavatkozás, mely finoman reagál a magukra maradt gazdasági épületekre, azok intim viszonyaira. Még pár órácska, amely átadja a város bensőséges hangulatát és sajátos miliőjét.

Referenciák:

http://barnalliance.org/about-the-nba/

https://www.preservationmaryland.org/tobacco-barns/

https://issuu.com/csikleaderassociation/docs/csurok

https://szekelyhon.ro/aktualis/ezt-is-ki-lehet-hozni-egy-csurbol

https://drive.google.com/drive/folders/1RaSFZAAvbP0rFKyI4vSZK2do1M9zEysn

https://www.archdaily.com/888051/museum-romeins-halder-reset-architecture?ad_source=search&ad_medium=search_result_all

https://www.archdaily.com/797894/residence-dbb-govaert-and-vanhoutte-architects?ad_source=search&ad_medium=search_result_all

https://www.archdaily.com/786351/san-jeronimo-atelier-cuac-arquitectura?ad_source=search&ad_medium=search_result_all

https://www.archdaily.com/924213/west-croftmore-renovation-morales-finch?ad_source=search&ad_medium=search_result_all

INSPIRÁCIÓS KÉP:

Judith Bergerson Strata 4 - 20″ x 30″ acrylic/colored pencil on canvas

https://judithbergerson.com/author/jbart3916/

csatolmány

szerzők

 • Gugi Anna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Somlói-Fazekas Luca
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Szécsi Zoltán
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék