Regisztráció és bejelentkezés

Tömegjáték - esettanulmány

Tömegjáték - esettanulmány

Dolgozatunk témája a rudabányai Surrantó, egy elhagyatott bányászati emlék. Két lényeges adottságát szeretnénk figyelembe venni a tervezési folyamat során: masszív szerkezetét, és a hegyoldalba simulását, lejtését. Új funkciót szeretnénk adni az építménynek kiegészítésekkel és esetlegesen rátelepedéssel, összhangban annak speciális, szinte extrém elhelyezkedésével, megtartva alap dimenzióit, megőrizve a korábban itt folyó bányászat hangulatát, kihangsúlyozva méretét és szokatlan alakját.

Anyaga vasbeton, de a régi funkciójából adódó nagy igénybevétel miatt olyan tömör, hogy csak robbantással lehetne alakítani. Ez nekünk nem célunk, így a darabolására, egyes részeinek lebontására sincs lehetőségünk, a régi, szakrális alaphoz kell valamit hozzáadnunk, át kell azt értelmeznünk, hogy új célt adjunk az építménynek.

A Surrantó korábbi funkciója miatt erősen lejtős, ez a meghatározó dimenziója. A lefelé haladást ki szeretnénk használni, bele szeretnénk vinni egyfajta dinamikát, irányultságot a tervbe, mert szakrális jellege mellett ez az a tulajdonsága az építménynek, ami leginkább érdekessé teszi számunkra.

A fentiek bizonyítják, hogy a Surrantó nem egy átlagos épület, hanem egy nagyon izgalmas, speciális helyzet, különleges tervezési kihívásokkal. Feladatunk, hogy egy olyan funkciót találjunk, ami méltó hozzá, tovább viszi az örökségét, átalakítja ezt a bányasebet.

Források:

http://www.rudabanya.hu/hu/rudabanya_tortenete.html

kép: Szent Ágnes templom, Kreuzberg

csatolmány

szerzők

 • Kovács Fruzsina
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Varga Boglárka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Varga Réka Angéla
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Szabó Péter-Róbert
  Külsős konzulens, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Répás Ferenc
  egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék