Regisztráció és bejelentkezés

Óriás a hegyen - A rudabányai surrantó újragondolása

„A surrantó fából, fémből vagy betonból készült, zárt vagy nyitott csatorna, amelyen keresztül az érc a tároló bunkerből a szállítóeszközbe jut.”

Rudabánya nemcsak hazánk, hanem Európa egyik legrégebb óta üzemelő bányahelye. A bányában találták meg többek között a világhírű Rudapithecus-leleteket, illetve Magyarország legmélyebb bányatava is itt található. A bánya működéséhez kulcsfontosságú volt a város központjában fekvő surrantó, amely az ércek vagonokba való juttatását szolgálta. A közel 30 éve felszámolt bánya területén a természet lassan visszaveszi, ami az övé, évről évre emelkedik a bányató türkiz színű vizének szintje, a surrantó felett is csend honol.

A surrantó ma is a városközpont látképének része. Elbontani nem lehet, ezért szükségesnek érezzük egy új funkció megtalálását, hogy ne csak méretével tűnjön ki, hanem új értelmet kapva egyszerre reflektáljon a múltra és alkalmazkodjon a jelenlegi környezethez is.

Elsősorban a tömeg kialakításával szeretnénk foglalkozni. Célunk egy izgalmas, figyelemfelkeltő és egyedi forma létrehozása, ami mindezek mellett illeszkedik a tájképbe, nem uralkodik el azon. Fontosnak tartjuk, hogy a kész terv anyaghasználatában illetve tér-és tömegalakításban is harmonizáljon a meglévő adottságokkal.

Dolgozatunkban arra keressük a választ, hogy van-e olyan építészeti gesztus, amely segítségével a surrantó képes integrálódni a város szövetébe/magjába, vagy csak egy építészeti jellel tiszteleg Rudabánya bányászati múltja előtt.

referenciák:

http://www.rudabanya.hu/hu/index.html

http://www.rudabanya.hu/media/feltoltendo_doksik/2018/Rudabanya_TAK.pdf

http://www.geology.uni-miskolc.hu/geoturism/RBlake/RBlake_hun.html

http://mediatar.rfmlib.hu/digitkonyvtar/rudabanya/garami_evelin_a_rudabanyai_vasercdusito_tortenete.pdf

https://www.archdaily.com/440541/danish-national-maritime-museum-big?ad_source=search&ad_medium=search_result_all

https://www.archdaily.com/918469/bingding-wood-kiln-factory-renovation-azl-architects?ad_source=search&ad_medium=search_result_all

https://www.archdaily.com/909957/naau-and-enlocus-to-transform-australias-jabiru-mining-town?ad_source=search&ad_medium=search_result_all

https://www.archdaily.com/925147/arkxsite-announces-winners-of-site-mausoleum-competition?ad_source=search&ad_medium=search_result_all

csatolmány

szerzők

 • Rátgéber László
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Nyitrai Gellért Márton
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Répás Ferenc
  egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék