Regisztráció és bejelentkezés

Egy életben két életmű- Kerekes Zsigmond élete és munkássága

Csehország, Brno. Egy igazán különleges hangulatú város Morvaország közepén. Brno a modern mozgalom építészetének egyik legfontosabb állomása. A két háború közötti 20 év alatt számos zsidó építész erőteljesen befolyásolta Brno építészeti arculatát. Mint a tartomány gazdasági központja, sok embert vonzott Galíciából, Sziléziából és természetesen Budapestről is.

Itt tanult, élt és alkotott Zikmund Kerekes, született Kerekes Zsigmond. A Budapesten napvilágot látott építész 21 éves korában kényszerült kiköltözni Brno-be a numerus clausus bevezetése miatt. A kor nagy építészeitől tanult - kezdetben Jindřich Kumpošt és Ernst Wiesner irodájában -, majd az 1930-as években saját irodát működtetett. 1939 és 1941 között körülbelül 10-20 ezer zsidó menekült Magyarországra Közép-Európából, köztük Kerekes Zsigmond is. A háborút követően ellentmondásos folyamat indult meg: a holokauszt túlélők egy része cionista mozgalmak felé fordult, alijáztak Izraelbe, mások viszont feledni kívánták az átélt szenvedéseket, származásukat. Kerekes Zsigmond 1948-ban Izraelben telepedett le és Asher Hiram néven tervezett túlnyomórészt emlékműveket. Munkássága szinte teljesen hiányzik az izraeli építészettel kapcsolatos publikációkból, továbbá az európai összefüggéseket mutató írásokból is. Néhány brnoi munkája ismert, a kettős életmű felfedezésre vár. Talán azért, mert legjelentősebb munkája (katonai temető a Herzl-hegyen, Jeruzsálemben) a halottak földjén épült, nem pedig a középítészet előterében.

Dolgozatom célja megismerni és bemutatni Kerekes Zsigmond életét és munkásságát. Kiemelt figyelmet szeretnék fektetni arra, hogy a származása és a II. világháború milyen hatással volt a brnoi valamint az izraeli építészetére. A kutatás során lehetőségem nyílik különböző forrásokból eddig nem ismert, illetve összefüggésbe nem hozott alkotásait bemutatni és elemezni. A fókusz a kettős életmű valós párhuzamain, illetve különbségein lesz.

csatolmány

szerző

 • Bielik Judit
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Nagy Iván
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést