Regisztráció és bejelentkezés

Somlói hegyfürdő

Somló domborzati adottságai, borkultúrája mellett a felszíni gyógyvizekről is híres. A védett, nyugalmat sugárzó tájon vannak pincék, szálláshelyek, ahol a fúrt kútból üzemeltetett zuhanyzóból gyógyvíz folyik. A tervezési helyszín egy olyan nyugati fekvésű lejtős terület, ahol a tereprendezést többlépcsős, magas bazalt támfallal tervezik megoldani. Ebben a támfalrendszerben kapna helyet egy kisebb fürdő, ahonnan a hegyre, szőlőskertekre gyönyörű kilátás nyílik a nyugati oldalra.

A fürdő alapvető tervezési programja az erdélyi fürdők mintájára szabadtéri, kisméretű, közösséget bevonó tényezőkön alapul. Ebből kiindulva fontos szempont a pontos hely kiválasztása, a medencék telepítése és működése, tájba illesztése, valamint a látvány a fürdőre és a kilátás a fürdőből. Természetesen vannak kötelező funkcionális elemek, úgy, mint pénztár, öltözők, medencék, zuhanyzási lehetőség és napozó felületek.

Mindezen túl azonban szeretnénk a tervünkkel olyan fürdőt létrehozni, amely őrzi a korai fürdők hagyományait. Erre remek a példa finn szaunák vagy a török fürdők kultúrája, amely rendszerével és kialakításával magában hordozza a fürdőzés rituális jellegét.

Felhasznált irodalom:

Rakennustieto Publishing - Finnish Sauna: Design and Construction

Michael Nordskog - The Opposite of Cold: The Northwoods Finnish Sauna Tradition

Orhan Yilmazkaya - Turkish Baths: A Light onto a Tradition and Culture

Képi források:

1 – (finn szauna) http://finland-tourism.com/wp-content/uploads/2017/11/finnsauna.jpg

2 – (török fürdő) http://rockhoppers.eu/wp-content/uploads/2017/11/trenton-bath-house-architectuul-related-architecture_bath-architecture_bathroom_bathroom-storage-houzz-window-curtains-small-design-makeovers-kids-sets-vanity-flooring-tops-1.jpg

csatolmány

szerzők

 • Krajnyák Nándor Bence
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Tokaji Péter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Nagy Iván
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék