Regisztráció és bejelentkezés

Hűvös Érintés

Tervezési helyszínünk Rudabánya. A településen található bányató rendkívül izgalmas kihívásnak ígérkezett, mely különleges megoldásokat igényel. Kifejezetten érdekes szituáció alakult ki az elhagyatott, ember vájta tájseb körül, melyet a természet harccal igyekszik visszaszerezni magának. Szemet gyönyörködtető egyediségével csalja magához a környékre látogató családokat, iskolás csoportokat. Mindemellett búvároknak nyújt lehengerlő mélységeket, lévén, hogy ez országunk legmélyebb állóvize, mely Európa szerte jól ismert búvárúticél.

Ma a bányató „Magyarország legfélelmetesebb” tavaként ismert, ugyanis bár a fürdés a magántulajdonban lévő állóvízben hivatalosan nem engedélyezett, sokan mártóznak meg benne, ami rengeteg kockázattal jár. A víz hőmérséklete rendkívül alacsony, ami mellé kiszámíthatatlanul elhelyezkedő, hirtelen mélyülő szakaszok párosulnak. Fontos szem előtt tartani a tényt, hogy a fürdőzők nem csak saját magukat veszélyeztetik. A vízfenék felkavarásával zavarják a búvárok látását, ami balesetveszélyes szituációkat is szülhet.

Az egykori külszíni vasércbánya területén kialakult meder magában őrzi Rudabánya településének múltját. Többek között ezért is tartottuk igazán fontosnak terveinkkel felhívni a figyelmet a bányató fontosságára.

Ezeket a problémákat figyelembevéve szeretnénk megtervezni egy fürdőzésre alkalmas felületet, ami ezzel jobban használhatóvá és biztonságosabbá tenné a helyszínt. A fürdőt mindenképp szeretnénk a bányatavon elhelyezni, így közvetlen kapcsolatot kialakítva annak hideg vizével, élővilágával. Az építményegyüttes az erdélyi közösségi fürdők mintáját követve kerülne kialakításra. 5-10 fő számára biztosítana fürdési lehetőséget a különleges környezethez igazodva, annak értékeit megőrizve.

csatolmány

szerzők

 • Bató Johanna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Lu Tong Xintia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Ferencz Réka Veronika
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Terbe Rita
  egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

III. helyezett