Regisztráció és bejelentkezés

Fenntartható település - Túlélés a jövőben

A Nílus mindig is meghatározó volt Egyiptom történelmét és kultúráját tekintve, mezőgazdasági közösségszervező ereje miatt maga a folyó árterülete az ország legnépesebb térségévé nőtte ki magát.

A helyszín elemzése mellett Hassan Fathy munkásságának tanulmányozása is elengedhetetlen volt számunkra, hiszen a nevéhez fűződik a vernakuláris építészet újradefiniálása Egyiptomban. Szeretnénk mi is az általa képviselt értékek és lefektetett elvek mentén haladni a tervezés folyamán.

Kutatásunk fő célja az egzisztenciális krízis árnyékában élő közösségek életkörülményeinek javítása – minimális erő- és energiaforrásból. Emellett a fenntarthatóság jegyében szeretnénk a lehető legjobban kihasználni a helyben megtalálható anyagokat, ennek elemi eszköze a tradicionális vályog-és iszapépítés. A klasszikus núbiai boltozat technikája több ezer év tapasztalatával egy jól bevált térlefedési módszerré vált, manapság már az észak-afrikai örökség része.

A más területekre való minél könnyebb adaptáció érdekében a modulrendszerek kialakítása nélkülözhetetlen. Ezenkívül elősegíti a gyors és egyszerű megépíthetőséget, mert hagyományos eszközöket használva csak alapvető műszaki kompetenciákat követel meg.

Tervünkben vizsgáljuk, hogy a beépítés miként tudna organikusan tovább terjeszkedni a területen. A megfogalmazandó konklúzió hasznos korunk egyik legaktuálisabb feladatára, a klímaváltozás okozta problémák kezelésére. A tudást felhasználva elősegíthetnénk a nyugati építészet tendenciájának szemléletbeli változását.

Források:

https://www.spatialagency.net/database/hassan.fathy

https://www.dezeen.com/2016/12/01/video-interview-thomas-granier-nubian-vault-transform-housing-future-africa-movie/

https://www.re-thinkingthefuture.com/know-your-architects/a425-15-projects-by-hassan-fathy/

csatolmány

szerzők

 • Léber Lilien
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Mészáros Zoltán
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Palcsák Péter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Fábián Gábor
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Sabreen Ziad
  architect , freelance (külső)