Regisztráció és bejelentkezés

PATCHWORK

PATCHWORK /EXPLORATÍV TDK 2022/NO CHOICE/

KISS KINGA, SPROK LILLA

Kutatásunkkal Egyiptom összetett társadalmi, élelmezési problémáira keressük a választ építészeti-urbanisztikai eszközök alkalmazásával. A túlnépesedés és az ország nagy részén alkalmazott archaikus termelési eszközök miatt az ország nem képes önálló élelmiszerellátásra, az ebből fakadó kiszolgáltatottságra a 2022 telén kirobbant orosz-ukrán háború is rávilágított. A rendelkezésre álló termőképes talaj fokozott beépítése mellett a vidéki városokban is megindult az épületek kontrollálhatatlan vertikális terjeszkedése, ami zsúfolt, sokszor levegőtlen és ablaktalan élettereket eredményez. A termelésnek mindenképpen a Nílus közelében kell maradnia a vízellátás miatt, ezért kézenfekvő opció a felfelé terjeszkedésben rejlő lehetőség kihasználása, nem csak a lakóépületekkel, hanem a termeléssel is.

Országszerte megfigyelhető egy tipológia a városok növekedésében, az az informális terjeszkedés szinte minden esetben a felaprózódott termőföldek keskeny, sávos telekstruktúráját követi le.

Koncepciónk lényege, egy olyan „folt” elhelyezése ebben a városi sűrűségi falu szövetben, mely minimális alapterületen biztosítja a lakhatást és termelést is a meglévő struktúrába illeszkedve. Olyan integrált lakó- és termelőegységeket hozunk létre, melyek növelik a kézi erővel végzett mezőgazdasági termelés hatékonyságát, a termelés miatt kialakított zöld felületeket kihasználja egy jobb élettér létrehozására, de elfogadja a tájkép lenyomatát és az informális terjeszkedés rendszerét. Ehhez kapcsolódóan fontosnak tartjuk, hogy nemcsak újabb szabad földterületekre tervezünk klimatikusan optimális házakat, hanem a meglévő falvakba is akupunktúra-szerűen telepíthető, integrálható egységet hozunk létre, különböző szélességű telkekre adaptálható kialakítással. Építészeti részletekben a hagyományos, klímára reflektáló passzív megoldások kortárs átiratát alkalmazzuk.

Az így kialakított élhetőbb lakókörnyezet az önellátás megvalósítását elősegítő egységekből építkező rendszernek köszönhetően nemcsak Egyiptomban, hanem a hasonló éghajlattal és kultúrával rendelkező országokban is alkalmazható.

Források:

CATTANE, Valentina: Green architecture in Egypt: A sustainable project Egypt independent, 2011.https://egyptindependent.com/green-architecture-egypt-sustainable-project/?fbclid=IwAR2nDpNF_TEFeGOIYc7m0foSDAnpqu-SqwjsddAmWGc0ZOfy536xf8WfTOs ( utolsó elérés: 2011. április 27)

STOUHI, Dima: What is a Traditional Wingcatcher? Archdaily, 2021. https://www.archdaily. com/971216/what-is-a-traditional-windcatcher?ad_medium=gallery (utolsó elérés: 2022. augusztus 18)

AKAWI, Andrais: The Arab city, 2016

PRESS, Ruby: Housing Cairo - The Informal Response, 2016

DÁVID Dóra - BALÁZSIK Stefánia: Informális és tervezett városok a Közel-Keleten: tendenciák és lehetőségek a jövőben, TDK dolgozat, 2015

csatolmány

szerzők

 • Sprok Lilla
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kiss Kinga
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dávid Dóra
  doktorandusz, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Bilak Laszlo
  Építészmérnök, Narmer Építészeti Stúdió (külső)