Regisztráció és bejelentkezés

NewGen Village

A Nílus-völgyében elterülő Egyiptomnak az élettere jelentős mértékben a folyó partjához igazodik, aminek vallási, kulturális és mezőgazdasági okai vannak és ezért a helyiek nagyon ragaszkodnak a folyó közelségéhez. Mára azonban ez az állapot fenntarthatatlan maradt: a 110 millió főre növekedett lakosság közel 40 ezer m2-en (egy Dunántúl nagyságú) területen próbálja élni a mindennapjait. A meglévő mezőgazdasági területek elvesznek az urbanizáció és az elsivatagosodás miatt, ezért egyre jobban rákényszerülnek az élelmiszer importjára, ami túl nagy függést jelent a beszállító nemzetekkel.

Visszafordítható a helyzet? Hogyan tarthatunk lépést ekkora népességnövekedéssel? Milyen módszerekkel gátolhatjuk meg a meglévő termőterületek elvesztését, illetve hogyan fordíthatjuk meg a folyamatot? Kutatásunk célja egy olyan 10-15 családos falu megtervezése, mely ezen kérdések megválaszolásán túl a jövő generációinak megalapozására is törekszik, az éghajlati viszontagságokra egyaránt reagálva. A mezőgazdaság népszerűsítése, fontosságának kihangsúlyozása, hatékonyságának fejlesztése, valamint jövőjének biztosítása egy kiemelt fontosságú cél. A szél hűtési képessége, a házak és fák árnyékolása, a Nílus közelsége és az így keletkezett talajvíz kihasználása a szélsőséges éghajlat enyhítésére elsődleges szempont, az itt zajló élet elegendően komfortossá tételéhez.

A falu terve így nemcsak önmagának jelentene megoldást, hanem azon túl mutat. A jelenkori problémák megválaszolása már nem elégséges, gondolnunk kell a jövőre, és annak lehetséges felvetődő problémáira. Ezekre a kérdésekre kívánunk választ találni.

csatolmány

szerzők

 • Pintér Ákos
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Tóth Eszter
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dávid Dóra
  doktorandusz, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Kemes Balázs
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék