Regisztráció és bejelentkezés

HydroCube

A népességnövekedés és a globális éghajlatváltozás következményeként az élelmiszer előállításának kérdése egyre inkább előtérbe kerül. Egyiptom népessége megháromszorozódott az elmúlt 50 évben. A mezőgazdasági termelés a forró éghajlat miatt csak a Nílust övező, mindössze néhány kilométer széles sávban valósítható meg, ami az egyre növekvő igényeket nem tudja ellátni. Az ország gabona-ellátásának túlnyomó része Ukrajnából és Oroszországból érkezett, így a probléma kezelése az utóbbi időben még sürgetőbbé vált.

A helyszínt vizsgálva ismétlődő tendencia fedezhető fel: a gátakkal lelassított Nílus folyamatosan rakja le hordalékát, ezzel új szigeteket alakít ki, vagy partszakaszok eltolódását okozza. Ez alapján további feltöltődések létrejöttét lehet feltételezni. Ezek megművelése és beépítése az évek során elkezdődött, de még nem teljesedett ki.

Egy önfenntartó gazdaság kialakítása a célunk, ahol a rendszer egyes elemei a melléktermékek visszaforgatásával egymást erősítik. Ebben kulcsszerepet játszik a hulladék szelektálása, a megújuló energiaforrások felhasználása és a különböző technológiák hatékony összekapcsolása. Az ország technológiai fejlettsége nem teszi lehetővé a nyugaton már alkalmazott high-tech termelőrendszereket, így a települést az egyiptomi körülmények között is megvalósítható módon, költséghatékony, alacsony technológiai szükségletekkel rendelkező eszközökkel valósítjuk meg, amelyek helyben is megtalálhatóak. A növénytermesztésben a vertikális elrendezés dominál, így minimalizálva a termelés lábnyomát, de maximalizálva a mennyiséget.

Építészetileg a környezethez és az éghajlathoz illeszkedő kialakítást alkalmazunk, helyi módszerek adaptálásával, mint például széltorony, vízfal (shadirwan) és az egyiptomi vízikerék beépítése. A tömegek rendszere együttesen jól használható belső udvarokból, közösségi terekből álló hálót hoz létre, élhetőbb mikroklímát teremtve. Az épületek formálásában kulcsszerepet játszik a napsugárzás hatásainak mérséklése átszellőztetett előtétfalakkal, tervezett árnyékoló rendszerrel. A település fenntartásához a Nílus vizét minél hatékonyabban igyekszünk felhasználni: egy belső csatornarendszerben vezetjük végig.

A célunk egy olyan modell kidolgozása, amely az egyiptomi körülményekhez specifikusan alkalmazkodik, de hasonló adottságokkal rendelkező területen is mintaként szolgálhat önfenntartó települések kiépítésére.

Bibliográfia:

AKAWI, Andraos: The Arab City: Architecture and Representation. New York: Columbia Books of Architecture and the City, 2016, 272.

LYNCH, Kevin: Image of the City. USA:The M.I.T Press, 1990, 194.

PRESS, Ruby (szerk.): Housing Cairo - The Informal Response. Berlin: ETH Zürich, 2016, 304.

RAGETTE, Friedrich: Traditional Domestic Architecture of the Arab Region. American University of Sharjah, 2012.

EHRLICH, James: Regen Villages. Effort, 2016. https://www.effekt.dk/regenvillages?fbclid=IwAR2CbcVX8cPmAFuCQETGofIP7l_piK0VAnF6ZwQly_l1ZAFQbwai9xrrnFE (utolsó elérés: 2022. 09.30.)

EHRLICH, James: The Future of Living: Self-Sustaining Villages. TEDxKlagenfurt, 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=QdNAEbAkThA (utolsó elérés: 2022.09.30.)

Population, total - Egypt, Arab Rep. The World Bank https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?locations=EG (utolsó elérés: 2022.09.30.)

Demographics of Egypt, Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Egypt (utolsó elérés: 2022.09.30.)

EL-ESSAWY, Hisham; Peter NASR, Peter; SEWILAM, Hani: Aquaponics: a sustainable alternative to conventional agriculture in Egypt –a pilot scale investigation. Springer Nature, 2019.

https://www.researchgate.net/publication/332250368_Aquaponics_a_sustainable_alternative_to_conventional_agriculture_in_Egypt_-_a_pilot_scale_investigation (utolsó elérés: 2022.09.30.)

csatolmány

szerzők

 • Hoór Csilla
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kiss Rebeka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Pasker Ingrid
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dávid Dóra
  doktorandusz, Exploratív Építészeti Tanszék