Regisztráció és bejelentkezés

Régmúlt és közelmúlt találkozása

Tervezési helyszínem az Erdély szívében fekvő, festői Mikháza. A kicsiny falu lakossága nagyából 200 főre becsülhető, és teljességében székely származású. Mikháza érdekessége, hogy a település egy ókori római segédcsapat táborhely területén fekszik. A Maros Megyei Múzeum az utóbbi 10 évben minden nyáron tanásatást szervez a táborhely területén, illetve megrendezi a Római fesztivált, ami rengeteg látogatót vonz ide.

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő település a sok új embernek köszönhetően átalakulásnak indult. A régi falukép, mely parasztházakból, csűrökből, székely kapukból, nyárikonyhákból állt, egyre inkább kezd eltűnni, lepusztulni és a helyükre tájidegen objektumok épülnek.

A tervezési területen belül feltételezhetően régi római épületek maradványait lehetne fellelni, ezért nem áll szándékomban azt megsérteni, inkább óvni kívánom. A nagy „római őrület” és a székely környezet miatt itt elkerülhetetlen a két kultúra találkozása. Tervezett épületem térstruktúrája római lakóházra hasonlít, míg szerkezete a hagyományos, helyi anyagokat és építési megoldásokat alkalmazza, ezzel alkotva egy kellemes, hívogató elegyet. Elhelyezkedését tekintve ez a hosszanti épület a telek déli részébe kerül a szomszéddal párhuzamosan, ezzel követve a mai falu és a régi római település feltételezett szerkesztését. Megjelenéséből és szerkezetéből adódóan illeszkedik az utcaképhez, azonban a közelebbről már sejteti a római örökséget is. Elrendezéséből következően előtte egy nagyobb terület alakul ki, mely egyben megérkező tér is az eredetileg itt álló együttesből megmaradt nyárikonyhával, székelykapuval és diófával¬. Ennek a térnek a mérete kívánja az életet, emiatt maga az épület kiszolgáló funkciót tölt be, míg a nagy külső tér válik a fő látogatói területté, mely a Római Fesztivál idején ideiglenes vásárrá vagy egyfajta főtérré alakulhat át.

Az így kialakuló kellemes kavalkád vonzza az idelátogatókat és egy helyre koncentrálja őket. Ezzel nem csupán a fesztivál idejére jelent újabb helyszínt, de az új köztér a falura nehezedő egyre nagyobb látogatói terhelést is mérsékli.

csatolmány

szerző

  • Túri Levente
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Sági Gergely
    Egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék