Regisztráció és bejelentkezés

Megérkezés

Megérkezés

A Mikházi Régészeti park területén egykor egy római castrum helyezkedett el. A Maros Megyei Múzeum hosszú évek óta igyekszik feltárásokkal, ásatásokkal felmérni a helyet, hogy megismerhessék az ott található múltat. A Régészeti park ezt hivatott bemutatni, kutatni és népszerűsíteni.

A park területe igyekszik meghagyni és felhasználni a falusi adottságokat, ezzel együtt visszanyúlni a római korhoz, megőrizve annak jellegét is. Mindezek mellett olyan épületkomplexum létrehozása a cél, amely vonzó lehet a ma emberének, illeszkedik a mai társadalmi igényeket is.

A fogadótér kialakításában célom, hogy a hagyományokhoz ragaszkodva alkossam meg a múzeum új elemét, emellett újszerű építészeti elemeket is megjelenítsek. Munkám során igyekszem lehetőségeimhez mérten a lehető legjobban megismerni a helyet, a környezetet, a régi castrumot, és ezek együttesével létrehozni azt a helyet, ahová a vendégek megérkeznek.

A tér szerepe miatt ez lesz az első, amelyet a vendégek látnak majd ideérkezésükkor, ezért arra törekszem, hogy rámutasson a múzeum témájára, kellemes és érdekes benyomást keltsen. Egy interaktív funkciót is szeretnék hozzáadni a kötelezők mellett, amely a kiállításra való ráhangolódást segíti majd. Ezt egy modern digitális technológiával valósítanám meg, a megtartandó falusi épületben, így összekötve a hagyományos és a modern világot. Az új épületrészt a falusi porta mintáját követve a lebontandó ház területén helyezném el.

A tervezés alatt az új telek és a múzeum összekötésére, átjárhatóságára is keresek megoldást, valamint a helyszín melletti közterületet is rendezem.

csatolmány

szerző

  • Fukk Sára
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Sági Gergely
    Egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék