Regisztráció és bejelentkezés

reMuseion-Alexandria - A 2000 éves álom

Alexandria hagyományai a hellenizmus születése óta a kulturális szinkretizmus gyümölcsei és ennek a szellemi talajából nőtt ki a kor építészete is. Nagy Sándort, a város alapítóját, nagy csodálattal töltötték el az idegen kultúrák és hódításaival terjeszteni szándékozta a hellén kultúrát, de emellett a sokféle népek tudását és szokásait szerette volna egybekovácsolni.

Az Alexandriában létrehozott Museiont a Ptholemaidák azzal a szándékkal építették, hogy legyen egy központosított tégely, melyben a kultúrák összeolvadhatnak és legjobb tulajdonságaik megosztásával építhetik egymást. Az Alexandriai Könyvtárat mindenki ismeri, azonban senki sem tudja, hogyan is nézett ki, viszont lehet sejteni, hogy a későbbi görög, majd római könyvtárak erre a mintára támaszkodtak, de az egyiptomi építészetnek is kellett hatnia rá.

A kérdés az, hogy a XXI. században létre lehet-e hozni egy ehhez hasonló ötvözetet, mely kiegészül a keresztény-kopt és az észak-afrikai muszlim építészet legjavával? A tervezésünk célja egy modern Muszeion létrehozása, mely megtartja a múlt értékeit és emlékeit, emellett a mai kor építészeti módszereivel él. Az ilyen létesítményben - a tudás és kultúra olvasztó tégelyében - egyszerre bemutatható a régmúlt műveltsége, az újkor innovációi és az ezeket átölelő korok tudományai.

Irodalom:

• Alexandria. A Cultural and Religious Melting Pot. (Aarhus Studies in Mediterranean Antiquity 9) by G. Hinge; J.A. Krasilnikoff

• The Library of Alexandria: Centre of Learning in the Ancient World by Roy MacLeod

• Alexandria: City of the Western Mind Hardcover – November 27, 2001 by Theodore Vrettos

csatolmány

szerzők

 • Daragó László
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Zsitvai Kata
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék