Regisztráció és bejelentkezés

Alexandria - Újjászülető múlt

Az ókori Alexandriát Nagy Sándor alapította i.e. 332-ben, és Egyiptom fővárosa, valamint a hellén civilizáció kulturális és intellektuális központja volt a Ptolemaios-dinasztia idején i.e. 30-ig, amikor Egyiptom a Római Birodalom befolyása alá került.

A Museion (szó szerint: a Múzsák szentélye) az alexandriai palotaegyüttes része volt a híres könyvtárral együtt, amely több százezer művet őrzött. A Museion azonban több volt, mint szentély; a hellén világ legnagyobb tudósait és filozófusait hívták meg, hogy itt folytassák tevékenységüket, oktatást nyújtsanak az uralkodó legidősebb gyermekének, és szűk körű előadásokat tartsanak. Az ókor olyan kiemelkedő személyei dolgoztak itt, mint Arkhimédész és Euklidész, és a homéroszi művek fennmaradása is ide köthető.

Akárcsak a Museion, Alexandria is felbecsülhetetlenül nagy hatással volt a későbbi nyugati és közel-keleti kultúrákra. Az építészeti formakincs elemei tovább élnek a római, a bizánci és a barokk építészetben is, azonban a város építészetét csak töredékeiben ismerjük. Az ókori Alexandria méterekkel a mai város és a kikötő vize alatt várja, hogy újra napvilágra kerüljön.

A tervezés során egy letűnt és kevéssé ismert kor építészetének kortárs formában történő megelevenítésére szeretnék kísérletet tenni. Újjászülethet-e a Museion funkciója? Milyen eszközökkel lehet történelemhamisítás nélkül a múlt építészeti formáit megteremteni? Miként lehet megidézni azt, amit csak áttételesen és fragmentumaiban ismerünk?

Irodalom:

Judith McKenzie: The Architecture of Alexandria and Egypt, 300 B.C. to A.D. 700. Yale University Press, 2007.

Theodore Vrettos: Alexandria City of the Western Mind. The Free Press, 2001.

George Hinge (szerk.), Jens A. Krasilnikoff (szerk.): Alexandria A Cultural and Religious Melting Pot. Aarhus University Press, 2009.

Inspirációk:

New Acropolis Museum, Bernard Tschumi Architects, Athén, 2009.

Under, Snøhetta, Lindesnes, 2019.

Archeology of the Future, Tsuyoshi Tane, Tokió, 2018.

Képek forrásai:

https://www.designboom.com/architecture/tsuyoshi-tane-tokyo-exhibitions-archaeology-future-12-09-2018/?fbclid=IwAR24BMvlpVjqPZAJ_WaVfGY1dRiujOKhg39x0itH7-VcGpwS9bBAz8bK2nM

https://snohetta.com/project/428-under-europes-first-underwater-restaurant

https://www.archdaily.com/61898/new-acropolis-museum-bernard-tschumi-architects

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/raising-alexandria-151005550/

https://www.setdecorators.org/?name=agora&art=television_decor_features&SHOW=SetDecor_Film_Agora

csatolmány

szerző

  • Pasker Ingrid
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Vasáros Zsolt
    egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék