Regisztráció és bejelentkezés

Velorgues - Layers of history

A provence-i L’Isle-sur-la-Sorgue részét képező Velorgues egyik legjelentősebb történeti múlttal rendelkező épülete a Saint Andéol kápolna, mely jelenleg funkció nélkül, kihasználatlanul áll a településrész szélén. A gazdag történelemre visszatekintő helyszín egyes részletei már csak régészeti vizsgálatokkal igazolhatóak, mely feltárások nagy része a közelmúltban lezajlott.

A tervezési feladat célja a kápolnában olyan új funkció létrehozása, mely a későbbiekben hozzájárul majd a településrész lakóinak közösséggé formálásához, és Velorgues turisztikai és kulturális szerepének erősítéséhez. A programom alaptézise szerint mindössze a kápolna jelenlegi telke szolgál tervezési helyszínül, és a parkolás kérdése a telken kívül megoldottnak tekintett. Így a kápolnához kapcsolódóan egy olyan egységes, új „épületperiódus” megalkotását szeretném elérni, ami magában foglal egyfelől egy a terület és a templom múltja felé forduló memoriális funkciót, másfelől az új feladatok ellátásához szükséges előadó- és közösségi tereket, természetesen a szükséges kiegészítő helyiségekkel együtt.

A múlt maradványainak egy része már a földbe van temetve. Az egykori temető sírköveit és a kápolna szentélyének leleteit szeretném in-situ bemutatni, olyan módon, hogy a temetőt fedő üvegfödém rendszer egyben a „legújabb épületperiódus” kültéri előadásit kiszolgáló nézőteret is jelenti. A középkor emlékeinek másik része a falszövetből olvasható ki. A hajdani karzat és oldalkápolna nyomait kortárs építészeti elemekkel, installációszerűen tenném a laikus szemlélő számára is egyértelművé. Egyes korai elemek, a városfal és a nyugati templomkapu idézete az új funkcióban is szerepet kapna. Az általam tervezett beavatkozások egésze anyaghasználatában kapná meg azt az egységes arculatot, mely a tervet különálló elemek halmazából egy egységes épületperiódussá teszi, melyben a memoriális és használati funkciók viszonyának mindenkori helyzethez alakításában a fények használata játszik kiemelt szerepet.

szerző

 • Jobbik Eszter
  Szerkezettervező-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Daragó László
  docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Fehér Krisztina
  tanársegéd, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék