Regisztráció és bejelentkezés

Kölcsön kápolna

A tervezési program meghatározó eleme a XI. századi, román kori Szent Andéol kápolna, mely Velorgues-ban, l’Isle-sur-la-Sorgue külterületén található. A néhai egyházi tulajdont a XVIII. században egy földműves megvásárolta és a rajta álló kápolna épületét azóta tárolóként használták. A városvezetés célkitűzése, hogy a kápolnát régi méltóságában mutassák be, a település építészeti és kulturális örökségeként.

A tervezési program szándéka a külső terület revitalizációja egy olyan nyüzsgő közterülettel, aminek fő vonzóereje az ezeréves kápolna jelenléte. Ez rendezvényközpontként működne tovább, és konferenciákkal, koncertekkel, kiállításokkal, és egyéb közösségi eseményekkel színesítené a környék lakóinak mindennapjait. A kápolnát körbeölelő ligetes park egész évben rendelkezésre állna pihenő- és szabadidős tevékenységekhez.

Tisztelve épített örökségünket, az akcióterületen csak kisebb tömegek jellenének meg, így a kiszolgáló funkciókat, mint tárolás, étkeztetés és vizesblokk; pavilonos beépítés szolgálná ki. Használaton kívüli időszakban bazárható építményről beszélünk, így a hangsúly még inkább a kápolnára helyeződne.

Szociális lakások tervezése a telektől keletre fekvő részen szintén a projekt része. Meg kell bizonyosodnunk, hogy semmilyen párbeszéd nem zajlik a lakások és a kápolna között, ami vizuális és akusztikus elválasztást is megkövetel. Emellett napjainkban, egy gondos tervezési folyamat során nem feledkezhetünk meg a térség éghajlati adottságairól sem. Esetünkben forró hőmérséklet és erős napsugárzás dominál, tehát fontos az általuk okozott felmelegedés minimalizálása. Szociális otthonok létesítésekor üdvözlendő követelmény a leendő lakók kiadásainak korlátozása. A lakás fenntartásának költségeit helyi anyagok használatával, a helyiségek és nyílászárók előnyös tájolásával és megfelelő árnyékolással fogjuk vissza.

szerző

 • Szabó Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Daragó László
  docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Fehér Krisztina
  tanársegéd, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

helyezés

III. helyezett