Regisztráció és bejelentkezés

Illeszkedés az építészeti örökségbe

A nyár során, július 14. és 26. között az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék egy workshopot szervezett L’Isle-sur-la-Sorgue-ban, egy provence-i kisvárosban, Dél-Franciaországban. A számunkra érdekes hely a város déli, periférikus részén elhelyezkedő városrész volt, Velorgues. Itt áll egy kis középkori kápolna, ma kortárs épületek közt, egykor azonban lakótornyokkal és középkori városfallal körbevéve.

A jelenlegi telek sajnálatosan kicsi, csak a régészeti feltárás területét foglalja magában az épület körül. Rajtunk, a résztvevőkön múlott, milyen telekkel szerettünk volna dolgozni: a jelenlegivel, egy bővítettel, melyhez a szomszédos telek is csatlakozik, vagy város méretű léptékben a velorgues-i városrésszel.

A munkámhoz a bővített telket választottam, mert ez több lehetőséget nyit, mint közösségi hely. Létfontosságúnak tartottam a hely történeti értékeinek megőrzését és kiemelését, eközben modern elemek bevonását is. A tervemben a telek a kápolnától legmesszebb eső része leválasztásra került, ide szociális lakások sora épül. Ezzel együtt is marad elég hely egy kis központ szerű tér létrehozásához, melyet a helyiek különböző alkalmakkor használatba vehetnek. A telek ezen része helyet ad egy látogatóközpontnak egy kis kiállítótérrel, egy szabadtéri színpadnak, a melegebb időszakok alatti nagyobb rendezvények számára, és egy emlékezeti térnek, mely az ásatások során feltárt középkori sírok helyén kerül elhelyezésre.

szerző

 • Budaházi Fanni
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Daragó László
  docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Fehér Krisztina
  tanársegéd, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék