Regisztráció és bejelentkezés

A változás színterei

2019. július 14-26 között az Építészettörténeti és Műemléki tanszék szervezésében egy workshopon vettünk részt Provence-ban. A feladat a l’Isle sur la Sourge városához tartozó Velorgues községen található középkori kápolna környezetének tervezése volt. Az ottani vezetőnk, François segítségével megismertük az épület és a város történelmét. A kápolna kis telken helyezkedik el, ezért az önkormányzat a szomszédos területek megvásárlásán gondolkodik. Ennek függvényében csapatunk egy része a meglévő és a megnövelt telekkel, valamint Velorgues városépítészetével is foglakozott.

A helyszín egy alvó kertváros, ahol a lakók többségében nem ismerik egymást, épp ezért is tartottuk fontosnak, hogy egy olyan teret hozzunk létre, ami kiszolgálja az egyre növekvő közösség igényeit. A tervezés során figyelembe kellett venni a szomszédos telken épülő szociális lakásokat. A projekt folyamán a kibővített területű helyszínt vettem alapul.

A TDK-mban a múlt és jelen építészeti kapcsolatának kérdésével foglalkoztam. Fontos volt számomra, hogy integráljam a kisváros középkori emlékeit az új koncepcióba, mint például a városfal, mely a település és a korok közötti határvonalat jelképezi. A terv lényegi eleme a kápolna, ami köré minden szerveződik. A tervezett épületegyüttes körülöleli a meglévő szakrális tömeget, kellő távolságot tartva tőle, tiszteletben tartva így a ránk hagyott örökséget. Egy közösség identitásának meghatározó eleme a kulturális örökség továbbadása a következő generációknak rendezvények útján. Ennek enged teret a színház a maga több ezer éves hagyományával. Olyan mobilis színpad elhelyezésén gondolkodtam, ami az udvar több pontjára és a kápolnába is elhelyezhető, ezzel is igazodva az igényekhez. Az ehhez tartozó látogatóközpont szerves egységet képez a városfallal. A tervemben egy olyan korokon átívelő közösségi helyet szerettem volna létrehozni, amely ezentúl egy újabb csomópontot jelent a kertváros vérkeringésében.

csatolmány

szerző

 • Gyöngyösi Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Daragó László
  docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Fehér Krisztina
  tanársegéd, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést