Regisztráció és bejelentkezés

A szocreál rétegei

Mit jelent számunkra - mint városlakóknak és építészeknek - a “szocreál”? Pontosítva a kérdést: a “szocreál” lakásépítészet? És vajon mit tudnak nyújtani a mai budapesti lakosoknak ezek a második világháború után épült életterek?

Ezek a kérdések foglalkoztattak minket és vezettek el az ötvenes évekbeli Budapest lakótelepeihez. Ezekben a lakókörnyezetekben időzve, a lakosokkal beszélgetve kezdtük meglátni és lassan megérteni a korszak építészetének értékeit és visszásságait.

Sétáink során a szocialista realizmusnak mindig újabb és újabb rétege vált számunkra érezhetővé, érzékelhetővé, később pedig élővé. Ezeket a rétegeket szeretnénk - a “szocreál” tartalomról lehámozva, majd azt újra felépítve - egymás mellé tenni és egymásba keverni.

Munkánk során a festészetet, fotográfiát, rajzi technikát és irodalmat használjuk fel, mint művészei eszközöket. Ábrázolásaink összessége és azok egymásra rétegződése megmutatja a teljes képet; az egyes rétegek egymásra hatása és finom átmenete kirajzolja a valóságot.

Célunk, hogy a sok kis képkivágat, ami a "szocreálról", a vele kapcsolatba kerülőkben él, egy új, mai, montázsszerűen egymásra rétegződő összképet alkothasson.

szerzők

 • Hoffmann Eszter Klára
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Örökös-Tóth Eszter
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Kissfazekas Kornélia
  tudományos főmunkatárs, Urbanisztika Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést