Regisztráció és bejelentkezés

Az elveszett és megőrzött japán tájépítészet Kertész K. Róbert fotóin. Tanulmány a Japonizmusról az Osztrák-Magyar Monarchiában a 20. század fordulóján

A tanulmány a 20. század fordulójától kezdve vizsgálja Japán tájépítészetét, bemutatja, hogyan változott és hogyan őrizték meg a mai napig.

A 20. század hajnalától kezdve tanulmányoztuk a japonizmus témájú kiadványokat és fényképeket. Ebből a korszakból kiemelkedik Kertész K. Róbert, aki a Műegyetem oktatója volt, bejárta a világot, és részletes vizsgálatokat folytatott és publikált, többek között Japánnal kapcsolatban. Ezenkívül Japánban való tartózkodása alatt fényképeket készített, és azokat máig üvegdián tárolják az Építészettörténeti és Műemléki Tanszéken. Összehasonlítottuk e képeket az Osztrák-Magyar Monarchia területén megfigyelhető Japonizmusról szóló más fontos publikációkkal és művekkel, sőt a Nagaszaki Egyetem Digitális Gyűjteményében is végeztünk kutatást.

Fő célunk ebben a kutatásban, hogy felismerjük Kertész K. Róbert munkáinak fontosságát, és tanulmányozzuk Japán tájépítészetét és változásait a 20. század hajnalán.

csatolmány

szerző

 • Ido Oto
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Gyetvainé Balogh Ágnes
  egyetemi docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Dr. Kovács Máté Gergő
  tudományos munkatárs, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék