Regisztráció és bejelentkezés

Repülő utcák – Alison és Peter Smithson építészetének elemzése a londoni utcák újraértelmezésének szempontjából

Alison és Peter Smithson a háború utáni Anglia építészetének kiemelkedő figurái köszönhetően koncepciózus, vitaindító terveiknek, írásaiknak és oktatói tevékenységüknek. Építészetükre nagy hatással volt a London utcáin folyó mindennapi élet, ami így terveik fő motívuma lett a háború utáni rohamos újjáépítés során.

Az elemzésem során be szeretném mutatni, hogyan hatottak ezek az utcák az építészetükre, hogyan materializálódott a gondolatiság az épületeikben, valamint miként változott ez az évek során. A fő hangsúlyt két megépült londoni épületük kapja. Ezek az Economist Plaza és a Robin Hood Gardens, melyek összehasonlításával, kiegészítve más pályázati terveikkel és tanulmányaikkal jól szemléltethető Smithson-ék építészeti karaktere, valamint, hogy ez hogyan változott a társadalom és az építészeti környezet változásaival párhuzamosan.

A házaspár munkássága jól dokumentált, köszönhetően annak, hogy rendszeresen publikáltak, és az életművüket is feldolgozták tartalmas könyvekben -többek között saját maguk is. Fő forrásaim az általuk összeállított könyvek (pl. The Charged Void: Urbanism; Ordinariness and Light...stb.), és általuk írt publikációk az Architectural Design-ból, de felhasználom kortárs és korabeli kritikusok (pl. Irénée Scalbert, Peter Eisenman) esszéit is a legteljesebb kép érdekében.

Előbbieket kiegészítik azok a személyes tapasztalatok, amiket londoni útjaim során szereztem. Legutóbb két hónapot töltöttem ott, és meglátogattam a korábban említett két épületüket, hogy részletesebb képet kapjak róluk, valamint az építészkamara (RIBA) könyvtárában is sok forrást volt szerencsém elolvasni.

Bár sok elemzés és összefoglaló olvasható Smithson-ékról, a londoni utcák motívumának az aspektusával egyik se foglalkozik áthatóan, az életmű egész keresztmetszetére levetítve azt. Ezt a témát azért is fontosnak találom, mert az 50-es és a 60-as évek építészetének most, ötven év után jött el az értékítélete az épületek romló fizikai állapota miatt, amihez elengedhetetlen, hogy részletesen foglalkozzunk az adott témával.

csatolmány

szerző

  • Dőry Bálint István
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Simon Mariann
    egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem (külső)

helyezés

Nem ért el helyezést