Regisztráció és bejelentkezés

Raklap Ökolak

Egy indiai ökofaluban töltött 3 hónap után hazaérve megjelent bennem az igény egy kisházra, ahol a lehető legnagyobb mértékben a természettel együttműködve, harmóniában kapcsolódva lehet élni. Az igényhez tartozik még, hogy saját kezűleg építhető, a lehető legalacsonyabb költségű, és akár egy közműveket nélkülöző területen is egész évben lakható legyen. A természettel együttműködő szándék nem csak a mindennapi használatra, hanem a használt építőanyagokra és technológiákra is vonatkozik. Egy magyarországi kisközösség - melynek része vagyok - több tagja szintén jelezte, hogy szívesen építene a fentieknek megfelelő épületeket.

Ezekből kiindulva kerestem anyagokat, és találtam az egyutas raklapot, mint lehetséges újrahasznosított építőanyagot, amit egy használat után kidobásra szánnak. A választásban a közösség egyik tagja, Végső Gergely példája motivált, egyutas raklapokból építéssel kapcsolatos tapasztalataiból rengeteget merítve kezdtem el dolgozni a szerkezet kialakításán. A természetes úton könnyen lebomló hőszigeteléseket számba véve szalmabálát választottam további fő építőanyagnak, amihez sártapasztás társul.

A cél a munkám során egy napjaink igényeit kielégítő, fenntartható - lehető legkisebb ökológiai lábnyomra törekvő -, alacsony ráfordítású, bővíthető épület. Szerkezeti kísérlet, megoldások keresése eltérő terepviszonyok és egyező alapszemléletű, de különböző igényű használók esetén.

csatolmány

szerző

  • Sárkány Vivien
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Páricsy Zoltán
    , Épületszerkezettani Tanszék