Regisztráció és bejelentkezés

Hibrid vízszigetelések

Napjainkra az építési gyakorlatban alkalmazott vízszigetelő anyagok palettája rendkívüli módon differenciálódott. Az eltérő anyagi összetételű és teljesítményű szigetelő rendszerek teljes spektrumának átlátása a tervezők és a kivitelezők számára is nehézséget jelent. Ez önmagában is körülményessé teszi a követelményszinteknek megfelelő termék kiválasztását. Összetettebb igénybevételek esetén gyakran nincs is lehetőség, hogy a szigetelés vonalvezetése egyetlen rendszer alkalmazásával kerüljön kialakításra.

Ebből adódóan egyre gyakrabban van szükség eltérő rendszerű, anyagi összetételű szigetelőanyagok csatlakoztatására, melynek tervezése és kivitelezése is komplex körültekintést igényel. Jelenleg ez a probléma az erre vonatkozó kutatások, szakirodalom és a gyártók közötti tapasztalatcsere hiányában megoldatlannak tekinthető. A dolgozat célja a napjainkban leggyakrabban alkalmazott, eltérő szigetelőrendszerek összeférhetőségének, ezek közötti mechanikai kapcsolat kialakításának vizsgálata kísérleti alapon.

Szakkivitelezők segítségével anyagmintákat készítünk meghatározott szigetelőanyag-párosításokból, majd anyagkísérletek során vizsgáljuk ezen minták mechanikai jellemzőit, végül a kapott eredményeket - a kapcsolat minőségétől függően értékelve - táblázatos formában foglaljuk össze.

csatolmány

szerzők

 • Sipeki Dániel
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Fényes Kitti
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Kapovits Géza
  mérnöktanár, Épületszerkezettani Tanszék