Regisztráció és bejelentkezés

Nyomóerőknek ellenálló hajlékony láncok

A szokványos (húzott) láncokat modellezhetjük csuklós kapcsolatokkal összekötött merev testek sorozataként. Egy lánc legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy összecsukható és így könnyebben szállítható; nyomóerővel terhelve ugyan labilis, de a húzóerőknek ellenáll; a teher megváltozására alakváltozással reagál, így tetszőleges statikus, rögzített nagyságú és irányú, a lánc meghatározott csomópontjában ható terhet képes húzóerőkkel egyensúlyozni, valamint arányiban anyagtakarékos szerkezetet lehet létrehozni belőle, amellyel nagy fesztávokat is át lehet hidalni (Veenendaal és Block, 2013).

Ezzel szemben a hagyományos nyomásvonal alakú szerkezetek stabilitása jelentős hajlítási merevséget igényel, ezért egyrészt nem összecsukhatóak valamint nem alkalmazkodnak a változó terhekhez (Timoshenko és Gere, 2009).

Dolgozatom alapkérdése, hogy létre lehet-e hozni olyan konstrukciót amely a láncok fent említett tulajdonságai közül minél többel bír, de nyomóerőknek áll ellen. Az általam vizsgált konstrukcióban a hagyományos láncok csuklós kapcsolatait egy szabadságfokú, négy csuklós mechanizmusra cserélem, amely elfordulás és eltolódás meghatározott kombinációjára képes. Különböző lehetséges geometriai kialakításokat javaslok, melyekkel a nyomóerőknek való ellenállás megvalósítható. Az elméleti kinematikai vizsgálat eredményét fizikai modellel ellenőrzöm.

Források:

[Veenendaal, Diederik, and Philippe Block. "An overview and comparison of structural form finding methods for general networks." International Journal of Solids and structures 49.26 (2012): 3741-3753.]

[Timoshenko, Stephen P., and James M. Gere. Theory of elastic stability. Courier Corporation, 2009.]

csatolmány

szerző

  • Hellenpárt Gábor
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Várkonyi Péter
    egyetemi tanár, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék