Regisztráció és bejelentkezés

karak_terek

Milyen lakóhelyet tudunk húsz millióból tervezni? Olyan lakótérsort, ami izgalmas terek összefűzéséből szerveződik. Az adott rendeltetésű, kis méretű tereket olyan helyekké formáljuk, melyek objektív oldalról funkcionalisták, mégis inspirálók.

Egy család számára olyan lakóhelyet kell alkotni, melyben a különböző rendeltetések tér- és berendezésigényei kielégülnek. Ezeket nem nagyobb, többfunkciós terekben, hanem az adott funkcióra koncentráló, kisebb méretű közös terek kapcsolatrendszerében képzeljük el. Az egyes családtagok privát zónáit minimalizálva a közös igényeiknek közösen használt terek alakulnak ki. Ezek sokkal gazdagabb élménnyel szolgálnak, és az adott funkcióra inspiráló hatásuk van, szemben a szabadon alakítható, nagy méretű terekkel. Támogatva mindezzel azt a gondolatot, hogy a család nem csupán egyénekből áll, hanem közösséget alkot.

Az építészet leginkább függőleges és vízszintes térfalakkal dolgozik, ezeket mi megpróbáljuk homogén módon, a téralakításban egyenrangú eszközökként kezelni. Az egyes térfalak behúzása, megmozgatása, illetve elhagyása olyan eszközrendszer a kezünkben, amely az interiőrrel kiegészítve lehetőséget ad számunkra az izgalmasan kialakított „mikroklímák” létrehozására. Ezeket határozzák meg a falfelületek, az irányított fény, illetve látvány és a szintkülönbségekkel, illetve belmagasságokkal manipuláló vízszintes síkok.

Az izgalmas téri formák, helyzetek az ember számára ingerekben gazdagok, érdekessé és élménnyel telivé teszik lakóhelyüket. Ezek esztétikai értékeket hordoznak számunkra.

csatolmány

szerzők

 • Ónodi-Szabó Ákos
  építészmérnök
  nappali
 • Kreisz Janka
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Kolossa József
  adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék