Regisztráció és bejelentkezés

Akusztikus mérések vizsgálata folyami görgetett hordalékvándorlás megfigyelésére

Akusztikus mérések vizsgálata folyami görgetett hordalékvándorlás megfigyelésére

A folyómedrekben mozgó görgetett hordalék jelentős szerepet játszik a mederalak változásában, ezért a hordalékvándorlás folyó hossza menti és időbeli változásának számszerű feltárása egy releváns mérnöki kérdés. A hagyományosnak tekinthető, fizikai hordalékcsapdázás ún. nyomáskülönbség elvén működő mintavevőkkel már hosszú időre (több évtized) tekint vissza, így alkalmazási korlátai jól ismertek. Használatuk idő és költségigényes, a mérési eredmények bizonytalansága jelentős, ráadásul árvízi viszonyok között alig bevethetők. A TDK dolgozatot befogadó tanszék évek óta foglalkozik olyan alternatív, közvetett mérési eljárások fejlesztésével, amelyek kiegészíthetik, esetleg ki is válthatják a hagyományos hordalékmintavételi módszereket úgy, hogy a mérések költségkímélőbbek és biztonságosabbak, továbbá megbízhatóbb eredményeket szolgáltatnak.

Ebben a kutatásban egy akusztikus áramlásmérő berendezést (acoustic Doppler current profiler – aDcp) alkalmazunk abból a célból, hogy a mederfenéknél fellépő súrlódási erők, és a mederfelszín elmozdulása alapján, tehát két eltérő megközelítéssel állítsunk fel kapcsolatot a meder közelében mozgó hordalék mennyiségével. A SEDDON II elnevezésű, a tanszék partnerségével futó nemzetközi projekt lehetőséget ad arra, hogy nagyszámú, széles vízhozamtartományt lefedő áramlási mérési kampányok nyersadatait elemezzem, sőt hazai szinten egyedülálló intenzitású közvetlen hordalékmintázás eredményeivel tudom azokat összekapcsolni.

A dolgozatban tehát az áramlásmérésekből származtatott paramétereket kapcsolom össze közvetlen hordalékmérési eljárások eredményeivel, részletesen értékelem azokat és javaslatot teszek az aDcp alapú görgetett hordalékmérés alkalmazhatóságára, feltárt korlátaira és a további vizsgálati irányokra.

szerző

 • Holchammer Kitti
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Baranya Sándor
  egyetemi docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Dr. Török Gergely Tihamér
  tudományos munkatárs, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett