Regisztráció és bejelentkezés

A mangroveerdők hullámzást csillapító hatásának mérése laboratóriumi és numerikus módszerekkel

A minket körülvevő világ számos még felfedezetlen jelenséget és különlegességet rejteget, melyet a kutatók és tudósok mindig is nagy lelkesedéssel próbáltak megtalálni és megfejteni. Azonban a klímaváltozás hatásai révén sok ismert és még fel nem fedezett természeti érték súlyos károkat szenved vagy teljesen el is pusztul, így most kiemelten fontos ezen értékek megismerése és védelme, még mielőtt azon kapná magát az emberiség, hogy önnön hatására korábban elképzelhetetlennek tűnő és akár visszafordíthatatlan negatív változásokat hozott létre a világban. A klímaváltozás egyik fenyegető eredménye a tengerek szintjének emelkedése és az egyre gyakoribb természeti katasztrófák, melyek az óceánparti területeket kiemelt mértékben sújtják. Mivel ezeken a területek gyakran sűrűn lakottak, mezőgazdasági és rekreációs célokat szolgálnak, így különösen fontos ezek védelme.

A trópusi területeken honos mangrove fajok által alkotott erdők lehetnek az egyik kulcsa ezen védelemnek, tekintve, hogy hullámzást csillapító és hordalékfogó tulajdonságait már régóta ismerik és újabban több kutatás is kapcsolódik ehhez a témához. Kiemelt jelentőségű ezeknek az erdőknek a megismerése amiatt is, mert környezeti és antropogén hatásra mennyiségük folyamatosan csökken, így szükséges lenne célzott telepítésük, hogy védelmi funkciójukat betölthessék.

Habár a mangrove erdők számos faja megtalálható a trópusi területeken, hidrodinamikai megfigyelésük körülményes így a mérnöki gyakorlatban jelentősebb szerepet vállal a laboratóriumi, valamint a numerikus szimulációkon keresztül történő vizsgálatuk. Mindkét módszer során leggyakrabban merev pálcákkal és rudakkal helyettesítik a mangrove fákat.

Célom a kutatás során, hogy egyrészről megismerjem és feltárjam a mangrove erdők hullámzásra gyakorolt hatását a már publikált tudományos munkák alapján, másrészt előkészíteni, végrehajtani és értékelni egy laboratóriumi mérést a hullámzást csillapító hatást vizsgálva. Ezen kívül szeretnék kísérletet tenni a laboratóriumi kísérlet numerikus szimulációs változatának igazolására is.

Iroadalom:

1. Horstman, E. M., Dohmen-Janssen, C. M., Narra, P. M. F., van den Berg, N. J. F., Siemerink, M., & Hulscher, S. J. M. H.: Wave attenuation in mangroves: A quantitative approach to field observations. Coastal Engineering, vol. 94, 47–62 (2014).

2. Maza, M., Lara, J. L., & Losada, I. J.: Tsunami wave interaction with mangrove forests: A 3-D numerical approach. Coastal Engineering, vol. 98, 33–54 (2015).

3. Grivalszki, P., Fleit, G., Baranya, S., Józsa, J.: Assessment of CFD Model Performance for Flows around a Hydraulic Structure of Complex Geometry. Periodica Polytechnica Civil Engineering, vol. 65, no. 1, 109–119 (2021).

szerző

 • Berky Boglárka Réka
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Baranya Sándor
  egyetemi docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Dr. Fleit Gábor
  Tudományos munkatárs, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Grivalszki Péter
  Doktorandusz, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék