Regisztráció és bejelentkezés

Mélységi finombuborékos levegőztetésű medencék áramlástani viszonyai

A nagyvárosi szennyvíztisztító telepek biológiai tisztítási fokozatának „lelke” a finombuborékos levegőztetés. A medence fenekén a membrándiffúzorokon keresztül bejuttatott finom (1- 6 mm átmérő) buborékokból a medence mélysége mentén oldódik be az oxigén a folyadéktérbe (eleveniszapos szennyvíz), ahol az aerob tisztítási folyamatok (szervesanyag lebontás és nitrifikáció) fenntartása érdekében 2 mg/l oldott oxigénkoncentráció fenntartása kívánatos.

A finombuborékos levegőztetés energiaigénye a szennyvíztisztító telepi fogyasztók közül a legnagyobb.

Az áramlástani folyamatok (levegőbuborékok bejuttatása és áramlása a medencében) nagyban meghatározzák a levegőztetés hatékonyságát, amely jelentős hatással van a szennyvíztisztító telep technológiai és energetikai hatásfokára.

A dolgozat célja a diszperz finombuborékos áramlás leképezése numerikus modellben, a modellkalibráció lehetőségei és határai finombuborékos (levegő-víz) kétfázisú térben meglévő mért adatsorok alapján. A felépített modell felhasználási területe a mélységi finombuborékos levegőztető medencék működésének és hatásfok-javítási lehetőségeiknek a vizsgálata.

szerző

 • Kecse Barbara
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Patziger Miklós
  egyetemi docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Madarász Emese
  Doktorandusz, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett